Naslovnicaa Aktualno Zbogom bahatosti za volanom! MUP nabavlja nove uređaje za mjerenje brzine koji...

Zbogom bahatosti za volanom! MUP nabavlja nove uređaje za mjerenje brzine koji baš sve “vide”!

29
Podijeli

U sjedištu MUP-a danas, 28. prosinca 2018., potpisan je Okvirni sporazum o nabavi uređaja za mjerenje brzine.

Sporazum su potpisali ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te predstavnici Zajednice ponuditelja: Davor Pilić direktor tvrtke Meditronik d.o.o., Mario Starčić direktor tvrtke Mi-Star d.o.o., Igor Šoštarić direktor tvrtke NEROline d.o.o. te Daniel Moćan direktor tvrtke Prizma d.o.o.

Vrijednost ugovora je oko 53 milijuna kuna, a financijska sredstva za nabavu uređaja za mjerenje brzine osigurana su kroz Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa.

Ovim sporazumom MUP je osigurao isporuku 75 fiksnih uređaja za mjerenje brzine i očitavanje registarskih pločica, 150 kućišta za uređaje za mjerenje brzine, 50 stacionarnih uređaja za mjerenje brzine na tronošcu te 100 ručnih uređaja za mjerenje brzine koji će Ministarstvu biti isporučeni u tri godine. Time će kapaciteti na ovom području biti povećani za više od 200 % u odnosu na opremu za mjerenje brzine kojom je policija dosad raspolagala. Uređajima će u tri godine (2018., 2019. i 2020.) biti pokriveno svih 20 policijskih uprava, a biti će postavljeni na dionice za koje sigurnosni pokazatelji pokažu da je njihovo postavljanje najpotrebnije.

Fiksni/stacionarni uređaji za mjerenje brzine nabavljeni su prvenstveno radi nadzora brzine kretanja vozila, no moći će se koristiti za sankcioniranje i nekih drugih prekršaja (korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, nekorištenje sigurnosnog pojasa i dr.).

Ovime će se višestruko ojačati kapaciteti prometne policije i siguran sam da ćemo time u još jednom elementu ovoga posla pridonijeti povećanju sigurnosti prometa na cestama“ istaknuo je ministar Božinović.

Božinović je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom kojim je napravljen još jedan korak naprijed u modernizaciji rada policije. Time je potvrđeno sve na čemu je ovo Ministarstvo posljednjih mjeseci radilo i što je komuniciralo, a to je poduzimanje konkretnih mjera u smjeru podizanja sigurnosne kulture na našim prometnicama.

Nismo zadovoljni sa situacijom, sa brojkama. U prvih 11 mjeseci ove godine bilo je više od 30.000 prometnih nesreća, a do danas je 313 osoba izgubilo život. Zato smo krenuli u jedan sveobuhvatni proces koji uključuje izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, čiji nacrt je trenutno na mišljenju kod drugih ministarstava, ove godine smo nabavili i veći kontigent vozila kako za Kobre tako i za druge postrojbe prometne policije, a pojačali smo i aktivnosti pogotovo tijekom vikenda“, rekao je ministar.

Za iduću je godinu najavio automatizaciju svih podataka od trenutka kad se snimi prekršitelj. Fofotografija će automatski biti poslana u središnji centar koji će sam pisati i adresirati prekršajnu prijavu čime će bitno biti ubrzan proces, ali i penalizacija, što će pridonijeti podizanju razine prometne kulture.

 

Komentari