Zbogom bahatosti za volanom! MUP nabavlja nove uređaje za mjerenje brzine koji baš sve “vide”!

51

U sjedištu MUP-a danas, 28. prosinca 2018., potpisan je Okvirni sporazum o nabavi uređaja za mjerenje brzine.

Sporazum su potpisali ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te predstavnici Zajednice ponuditelja: Davor Pilić direktor tvrtke Meditronik d.o.o., Mario Starčić direktor tvrtke Mi-Star d.o.o., Igor Šoštarić direktor tvrtke NEROline d.o.o. te Daniel Moćan direktor tvrtke Prizma d.o.o.

Vrijednost ugovora je oko 53 milijuna kuna, a financijska sredstva za nabavu uređaja za mjerenje brzine osigurana su kroz Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa.

Ovim sporazumom MUP je osigurao isporuku 75 fiksnih uređaja za mjerenje brzine i očitavanje registarskih pločica, 150 kućišta za uređaje za mjerenje brzine, 50 stacionarnih uređaja za mjerenje brzine na tronošcu te 100 ručnih uređaja za mjerenje brzine koji će Ministarstvu biti isporučeni u tri godine. Time će kapaciteti na ovom području biti povećani za više od 200 % u odnosu na opremu za mjerenje brzine kojom je policija dosad raspolagala. Uređajima će u tri godine (2018., 2019. i 2020.) biti pokriveno svih 20 policijskih uprava, a biti će postavljeni na dionice za koje sigurnosni pokazatelji pokažu da je njihovo postavljanje najpotrebnije.

Fiksni/stacionarni uređaji za mjerenje brzine nabavljeni su prvenstveno radi nadzora brzine kretanja vozila, no moći će se koristiti za sankcioniranje i nekih drugih prekršaja (korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom, nekorištenje sigurnosnog pojasa i dr.).

Ovime će se višestruko ojačati kapaciteti prometne policije i siguran sam da ćemo time u još jednom elementu ovoga posla pridonijeti povećanju sigurnosti prometa na cestama“ istaknuo je ministar Božinović.

Božinović je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom kojim je napravljen još jedan korak naprijed u modernizaciji rada policije. Time je potvrđeno sve na čemu je ovo Ministarstvo posljednjih mjeseci radilo i što je komuniciralo, a to je poduzimanje konkretnih mjera u smjeru podizanja sigurnosne kulture na našim prometnicama.

Nismo zadovoljni sa situacijom, sa brojkama. U prvih 11 mjeseci ove godine bilo je više od 30.000 prometnih nesreća, a do danas je 313 osoba izgubilo život. Zato smo krenuli u jedan sveobuhvatni proces koji uključuje izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, čiji nacrt je trenutno na mišljenju kod drugih ministarstava, ove godine smo nabavili i veći kontigent vozila kako za Kobre tako i za druge postrojbe prometne policije, a pojačali smo i aktivnosti pogotovo tijekom vikenda“, rekao je ministar.

Za iduću je godinu najavio automatizaciju svih podataka od trenutka kad se snimi prekršitelj. Fofotografija će automatski biti poslana u središnji centar koji će sam pisati i adresirati prekršajnu prijavu čime će bitno biti ubrzan proces, ali i penalizacija, što će pridonijeti podizanju razine prometne kulture.

 

Komentari