Zašto se bojimo klaunova i ne vjerujemo im?

  20

  Klaunovi su kontradiktorni likovi jer bi trebali biti smiješni i zabavljati djecu, ali umjesto toga nailazimo na jezive i nepouzdane osobe. Horror filmovi ovjekovječili su percepciju zlih klaunova, ali odakle potječe taj strah?

  Prvo, klaunovi postoje stoljećima u obliku šaljivdžija i harlekina. Od starih Egipćana i Kineza do Drevnog Rima, klaunovi su s vremenom postali ikonski šaljivci srednjeg vijeka. Od tada je postojala šačica pojedinačnih klaunova koji su utjecali na našu kolektivnu svijest.

  Jedan od takvih klauna bio je Joseph Grimaldi, koji je koncem 17. i 18. stoljeća nastupao u kazalištima u Engleskoj. Grimaldi je profesiju podigao na sljedeću razinu i predstavio bijelo obojano lice klauna koje je ostalo i danas, zajedno sa svijetlim kostimom i plavom kovrčavom kosom. Ono što ga je dodatno obilježilo bila je kontradikcija između njegove scenske ličnosti i njegovog stvarnog životnog karaktera. Na poslu je ljude nasmijavao i zabavljao, ali u stvarnosti je pretrpio tešku depresiju.

  Kad čujete njegovu životnu priču, lako je shvatiti zašto. Počelo je s dvije godine kada ga je Grimaldijev autoritarni otac natjerao na izvođački život. Prokletstvo se nastavilo i kad mu je supruga umrla pri porodu, a zatim gurnuvši sina u život kao radni klaun, sin je umro od alkoholizma u 31. godini. Grimaldi je kasnije patio od bolova zbog kojih je bio onesposobljen do određene mjere. Nakon toga umro je nakon vlastite borbe s alkoholom.

  Kasnije je autor Charles Dickens, navodno nadahnut Grimaldijevim sinom, produbio mit o bijednom klaunu kada je 1836. napisao The Pickwick Papers. U slično vrijeme povijesti u Francuskoj pojavio se još jedan zloglasni klaun zvan Jean-Gaspard Deburau ili poznatiji kao Pierrot. Priča je krenula da je Pierrot, bijesan zbog bezobraznog djeteta, uzeo štap i zadao mu kobni udarac. Pierrot je kasnije oslobođen, no priča je ipak dodana teoriji gadnih klaunova.

  Koncept klauna doveden je na potpuno zastrašujuću novu razinu 1970-ih u Americi s klaunom Pogo koji je bio ubojica. Američki serijski ubojica izvodio je predstave u dječjim bolnicama i dobrotvornim organizacijama, nazivajući se ‘Pogo klaun’ ili ‘Zakrpa klauna’. Nakon toga silovao je, mučio i ubio najmanje 33 mladića na području Chicaga. Stoga ne čudi što od tada postoje brojni horror filmovi na temu klauna. Bilo je i nekoliko ubojica klauna iz stvarnog života.

  Izvor: Truth Theory

  Komentari