Zamislite kakvu pticu su otkrili biolozi…

68
Izvor: Powdermill Nature Reserve Facebook

Super rijetka ptica koja prikazuje i muško i žensko perje zaprepastila je znanstvenike u Pennsylvaniji koji broje svoje sretne zvijezde. Znanstvenici ističu da je ova ptica za knjigu rekorda.

Iako ne možemo biti sigurni bez krvne pretrage ili obdukcije, tim kaže da je ova ptica (Pheucticus ludovicianus) vjerojatno proizvod genetske anomalije poznate kao bilateralna ginandromorfija. Za razliku od istinskog hermafroditizma, koji se odnosi na posjedovanje i muškog i ženskog reproduktivnog tkiva, ginandromorfi pokazuju kontrastne spolne karakteristike sa svake strane tijela. U ovom slučaju, dok se jedna strana čini genetski ženskom, druga strana pokazuje sva obilježja genetskog mužjaka. Čak i stražnja strana krila i repa pokazuju presudne spolne razlike, s lijeve strane smeđe boje, a s desne crne.

120039391_3156585401106917_3070772526615412298_n
Izvor: Powdermill Nature Reserve Facebook

Ako je ptica nešto poput ostalih ginandromorfa koje smo pronašli, ova lijevo-desna podjela mogla bi ići i u njenu unutrašnjost, uključujući mozak i reproduktivne organe. “Čitav istraživački tim bio je vrlo uzbuđen kad je izbliza vidio takvu rijetkost”, kaže voditeljica programa Annie Lindsay. Jedan od njih opisao je to kao “da ste vidjeli jednoroga”, a drugi je opisao navalu adrenalina kad je vidio nešto tako izvanredno.”

Još od 1962. godine, ornitolozi u Ptičjem istraživačkom centru Powdermill grupiraju oko 13 000 ptica godišnje u prirodnom rezervatu Powdermill. Njihova puna baza podataka, koja uključuje zapise stotina tisuća ptica, a sadrži manje od 10 obostranih ginandromorfa.  Ova neobična pojava zabilježena je i među gmazovima, leptirima i rakovima, a mi još uvijek nismo sigurni kako djeluje i nastaje. Isprva se pretpostavljalo da su ginandromorfi nastali spajanjem dvaju embrija u razvoju, odvojeno oplođenih, no sada znanstvenici imaju još jednu ideju.

Kad ženske ptice proizvedu jaje, stanica treba odbaciti polovicu svojih kromosoma u vrećici zvanoj “polarno tijelo”. Ako jaje zadržava ovo tijelo DNK, može stvoriti vlastitu jezgru. Ako dvije sperme oplode jajnu stanicu s dvije jezgre, a ne s jednom, a te se jezgre počnu dijeliti odvojeno, svaka strana tijela potomstva teoretski bi mogla imati svoj spol, s jedne strane koja izražava ženske kromosome, a s druge strane muške kromosome.

 “Popularno pitanje u znanstvenim krugovima je ima li ova ptica sposobnost razmnožavanja”, napisali su istraživači iz PARC-a u izjavi za medije. “Budući da je obično samo lijevi jajnik funkcionalan u ptica, a lijeva strana ove ptice je ženska, ova bi ptica teoretski mogla izleći mlade ako se uspješno pari s mužjakom.” Međutim, čak i s potencijalno funkcionalnim jajnikom, ova ljupka ptica možda se neće moći pariti. S obzirom na to da su to ptice pjevice, a mužjaci se oslanjaju na svoju glazbu kako bi privukli ženke, nejasno je hoće li ova ptica moći privući partnera ako je svojom pjesmom zbunjujuća za druge ptice.

Izvor: Science Alert

Komentari