Zahvaljujući kompleksu Benčić Rijeka će s ponosom nositi titulu prijestolnice kulture

36

Na prostoru kompleksa Benčić krenuli su radovi za stvaranje kompleksa kulture. Predviđa se da će radovi biti gotovi do kraja 2020. godine.

Kroz projekt „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“ a u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” osigurano je sufinanciranje Europske unije u visini od 68,21 milijuna kuna, čime se financiraju radovi na Dječkoj kući i novoj dječjoj knjižnici.

Radovi na Dječjoj kući trenutno su u procesu učvršćivanja konstrukcije kako bi se unutar postojećih zidova mogla umetnuti nova zgrada,tzv. „kuća u kući“, koju je osmislio riječki arhitekt Saša Randić.

U Dječjoj kući nalazit će se dnevni boravak, a kroz prvi i drugi kat u jednoj polovici zgrade smještena je višenamjenska dvorana sa 110 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i malom pozornicom. Treći kat Dječje kuće zauzet će Stribor, odjel Gradske knjižnice Rijeka za djecu, a na krovu Dječje kuće, nalaze se zatvoreni i otvoreni prostori namijenjeni radioničkom radu.

U sklopu Dječje kuće predviđene su aktivnosti za djecu do 12 godina, kao što su izrada animiranih filmova u filmskom studiju, izrada video reportaža, stvaranje muzike u glazbenom studiju, igranje video igri na velikom platnu projekcijske dvorane, izrada video igara, dizajn proizvoda i njihovo printanje putem 3D printera, pripovjedno kazalište u malom amfiteatru na krovu kuće, slatko interaktivno kazalište za bebe, izrada lutki, terapeutsko kazalište i posebno prilagođene filmske projekcije za djecu s poteškoćama u razvoju.

Zaživio je i RiHub, mjesto edukativnih događanja i izložbi, a radno je mjesto zaposlenika Rijeke 2020 te informativni centar Europske prijestolnice kulture. Unutarnje uređenje prostora prepoznato je i nagrađeno. Autorice uređenja Ana Boljar i Ida Križaj Leko primile su nagradu Bernardo Bernardi za 2018. godinu, godišnje priznanje koje Udruženje hrvatskih arhitekata dodjeljuje za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja.

Uz RiHub i Dječju kuću na prostoru kompleksa Benčić radi se i na novoj zgradi Muzeja grada Rijeke, koji će biti smješten u obnovljenoj Palači šećerane. Građani će moći doživjeti riječku povijest te uživati u raskošnom interijeru sa zidnim i stropnim oslikama mitoloških sadržaja te povijesnih scena iz vremena antike, kao i panoramama imaginarnih gradova.

U prizemlju Muzeja nalazit će se knjižara sa suvenirnicom, kafe bar /slastičarna i ponuda turističkih sadržaja. Zgrada će biti adaptirana i za osobe s poteškoćama u kretanju.

Komentari