Zabrinutost EU-a zbog cjepiva raste kako se pojavljuju nova kašnjenja

32

Drugi proizvođač cjepiva protiv koronavirusa upozorio je na probleme s opskrbom Europske unije, što dovodi do velike frustracije. AstraZeneca je rekla da proizvodni problem znači da će broj dostupnih početnih doza biti manji od očekivanog.

Novi udarac dolazi nakon što su programi cijepljenja nekih zemalja usporeni zbog smanjenja isporuka cjepiva Pfizer-BioNTech. Povjerenik EU za zdravstvo izrazio je “duboko nezadovoljstvo” vezano uz te vijesti. Dužnosnici nisu javno potvrdili koliki će biti manjak, ali neimenovani dužnosnik EU-a rekao je novinskoj agenciji Reuters da će isporuke u prvom tromjesečju ove godine biti smanjene na 31 milijuna što je smanjenje od 60%.

Tvrtka za lijekove trebala je isporučiti oko 80 milijuna doza u 27 zemalja do ožujka. Cjepivo AstraZenece, razvijeno sa Sveučilištem Oxford, još nije odobrilo EU regulatorno tijelo za lijekove, ali očekuje se da će zeleno svjetlo dobiti krajem ovog mjeseca, otvarajući put za cijepljenje. Glasnogovornik AstraZenece rekao je u petak da će “početne količine biti manje od prvotno predviđenih”, bez iznošenja dodatnih detalja.

U njegovoj pisanoj izjavi okrivljuju se razlike u “smanjenom prinosu na proizvodnom mjestu u našem europskom opskrbnom lancu” i kaže da tvrtka nastavlja povećavati količinu proizvodnje. Vijest o odgodi dolazi usred kritika i frustracija u cijeloj Europi zbog brzine uvođenja cijepljenja. Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija i SAD znatno su ispred zemalja EU u pogledu dosadašnjih doza po stanovniku.

Europska komisija koordinirala je narudžbe za sve države članice, a cjepiva se zatim distribuiraju na temelju njihove populacije. Stručnjaci sve više smatraju cjepivima jedini način za izlazak iz krize Covid-1. Istovremeno, mnoge europske države tijekom zimskog razdoblja bore se sa smrtonosnim virusom i njegovim mutacijama.

Austrijski mediji izvijestili su da će samo 600.000 od dva milijuna doza AstraZenece obećanih do kraja ožujka u zemlju stići na vrijeme, a preostalih 1,4 milijuna isporučit će se u travnju. Kašnjenje bi bilo “potpuno neprihvatljivo”, rekao je u petak austrijski ministar zdravstva Rudolf Anschober.

Što se tiče Pfizera, američka je tvrtka izjavila da je trebala smanjiti isporuke sljedećih nekoliko tjedana, dok je radila na povećanju kapaciteta u svom belgijskom pogonu za preradu. EU je naručila 600 milijuna doza od tvrtke Pfizer. Neke regije, uključujući najmnogoljudniju njemačku državu Sjevernu Rajnu Vestfaliju i dijelove Italije, izjavile su ranije ovog tjedna da obustavljaju davanje prvih uboda cjepiva od dvije doze zbog nestašice. Italija i Poljska zaprijetile su da će poduzeti pravne mjere kao odgovor na smanjenje opskrbe cjepivima.

U međuvremenu je mađarska vlada, koja se žalila tijekom vremena koje regulatorima EU treba da odobre cjepivo Oxford-AstraZenece, postigla dogovor s Rusijom o otkupu velikih količina svog cjepiva Sputnik V, iako nije dobila odobrenje EU. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji je ovog tjedna vodio poziv čelnika EU, rekao je u četvrtak da dužnosnici razmatraju sve ideje kako bi pokušali zaustaviti buduća kašnjenja cjepiva. “Ispitat će se sva moguća sredstva kako bi se osigurala brza opskrba, uključujući ranu distribuciju kako bi se izbjegla kašnjenja”, rekao je.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i gospodin Michel kažu kako još uvijek ciljaju na to da se 70% stanovništva EU cijepi do ljeta.

Izvor: BBC

Komentari