Zabranjena riječka ljubavna priča inspirirala snimanje animiranog filma

24

“Polazna točka malenog lokalnog kulturološkog istraživanja je zanimljiv ljubavni slučaj jedne blage i dobre bake, te opis starog Sušaka Andrije Račkog”, navodi se u najavi umjetničke organizacije Građanke svom gradu (GSG), kojoj je “Ljubavni slučaj Margarete B. ili kada puše i u loncu” jedan od pet umjetničkih radova produciranih u sklopu javnog poziva za produkciju umjetničkih radova u zajednici.

Povodom Valentinova, u petak, 14. veljače u 12 i 30 sati, u OŠ Centar bit će predstavljen kratki animirani film “Ljubavni slučaj Margarete B. ili kada puše i u loncu puše” u autorstvu Ane Janjatović-Zorice napravljen u suradnji s Viktorom Krasnićem i Multimedijskom grupom ove riječke osnovne škole.  Film govori o neodobrenoj ljubavi u vrijeme kada je centar Sušaka bio linija razgraničenja između dvije države.Naime, autoričina baka Grobničanka, Margareta Marija Brnelić (rođena 1903. u Lopači), kao mlada djevojka bila je mlikarica. O Margareti se iz pouzdanih izvora saznaje kako svakodnevno dolazi s Grobnika noseći mlijeko i rukom kukičanu čipku od tankog konca – na ponudu finim gradskim gospođama. Postavilo se pitanje je li, možda, na samoj granici Sušaka i Rijeke susrela stalnog pripravnika financijske kontrole, stanovitog Rafaila Janjatovića koji će postati njezin suprug?

Prisjećajući se nekada neodobrene, a kasnije sasvim normalno prihvaćene ljubavne priče svoje bake, Ana Janjatović-Zorica nastoji afirmirati ideju ljubavi bez obzira na različitosti.

U istraživanju i snimanju sudjelovali su članovi Multimedijalne grupe OŠ Centar: Sara Rekić, Lana Krešić, Doria Sušanj, Vivienne Shahini, Niko Scrobogna, Mauro Petrović, Valeri Drača, Sonja Scrobogna, Dino Bećar, Luka Šajnović, Hana Guska i Nikolina Valentić, te voditeljica i pedagoginja Snježana Carević Tomac. Tehničku podršku video montaže dao je Viktor Krasnić.

Projekt je financiran sredstvima Musagetes fondacije.

Komentari