Zabijelio se otok Pag, ali od soli

1

Zabijelio se otok Pag, ali ovoga puta od soli, što je objasnila meteorologinja N1 Tea Blažević.

Radi se o tzv. posolici. Do posolice dolazi zato što jak vjetar, bura u ovom slučaju, podiže kapljice mora, donosi ih do kopna te one padaju na tlo, a nakon isparavanja vode na tlu ostaje sol, odnosno natrijev klorid.

Posolica obično nastaje u krajevima izloženim buri, kao što je otok Pag. Posolica može stvoriti velike probleme u elektroopskrbi, kao što je bio slučaj 2017. godine, prema izvješću HOPS-a: “Dugotrajna jaka bura na sjevernom Jadranu uzrokovala je ekstremnu posolicu, radi koje je HOPS d.o.o. posljednjih tjedana dana imao neuobičajeno veliki broj kvarova na dalekovodima na kvarnerskim otocima, posebno na Pagu, Rabu i Lošinju”.

posolica pag
Izvor: Screenshot Radio Pag

Ipak, ova pojava može biti i korisna. Paško ovčarstvo osobito je ovisno o njoj, jer je zbog posolice na travi i aromatskom bilju mlijeko paške ovce jedinstvena okusa i kvalitete, a paški sir koji se pravi od tog mlijeka zahvaljujući tome posebna je okusa.

L.B.

Komentari