Za preuzeti kontrolu nad vašim telefonom dovoljan je jedan SMS

141

Velike svjetske špijunske agencije imaju alate pomoću kojih mogu preuzeti kontrolu nad vašim telefonima i to pomoću samo jedne SMS poruke, a vi protiv toga ne možete baš ništa. Tako barem tvrdi najpoznatiji svjetski “zviždač” Edward Snowden, trenutno u skrivanju u Moskvi, u najnovijem razgovoru za BBC-jevu Panoramu.

Sve što špijuni moraju napraviti kako bi vas prisluškivali, odnosno imali pristup svim funkcijama vašeg telefona, pa čak ga uključivali i isključivali, koristili kameru i mikrofon te pratili pozive, jest koristiti odgovarajući program iz paketa objedinjenog naziva – “Štrumfovi”. Tehnologija ide navodno dotle da vlasnik telefona niti ne zna da je primio kobnu poruku, niti je bilo kakva promjena vidljiva na servisu. Snowden to objašnjava jednostavnim riječima: “Vi ste platili telefon, no tko god posjeduje software pravi je vlasnik vašeg telefona”.

Sve skupa zvuči kao znanstvena fantastika, no u skladu je s nekim njegovim ranijim komentarima, pa i izjavama njegovog odvjetnika kako Snowden ne koristi iPhone zbog postojanja posebnoe aplikacije koja se aktivira bez znanja vlasnika i o njemu skuplja informacije. Onda se možemo sjetiti koliko je komentara izazvala najava otključavanja iPhonea pomoću otiska prsta umjesto PIN-a, kao i koliko smo se smijali bivšem hrvatskom premijeru koji je uoči nekih inkriminirajućih razgovora gasio svoj telefon i vadio bateriju…

Snowden je također rekao da ovakav software pored britanske službe koristi i američka NSA, koja je na njega potrošila milijardu dolara.

Komentari