“Za dom spremni” kažnjiv i u pjesmi “Čavoglave”? Za druge jest, no za Thompsona nije

76
Marko Perković Thompson

Pozdrav “Za dom spremni” korišten je kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizira mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta, navodi Visoki prekršajni sud. No taj pozdrav nalazi se i na početku pjesme “Bojna Čavoglave” Marka Perkovića Thompsona. Dok je on za godišnjicu Oluje nesmetano izvikivao riječi pjesme, drugi je izvođač u isto vrijeme kažnjen zbog toga.

Kako prenosi Jutarnji list, lokalni pjevač iz Makarske Mario Roso koji je Thompsonovu budnicu s pripadajućim pozdravom izveo na jednom od trgova u Makarskoj kažnjen je iznosom od 765 kuna. Roso se žalio Sudu, no žalba mu je odbijena. Kazna mu je stigla nakon što se o pozdravu koji je otpjevao 2015. godine saznalo preko lokalnog lista Makarska kronika. Roso je tužio List i novinarku.

Za izvikivanje pozdrava iste godine Thompson je tri godine kasnije oslobođen presude. Mario Roso, koji inače pjeva dalmatinske pjesme po ribarskim feštama, pita se kako je to moguće.

“Plato sam kaznu, nije da me ona nešto financijski potresla, ali sam ljut. Ljut sam jer su me kaznili ni zbog čega. Ja osobno ne mislim da je to uvredljiv pozdrav, ali sada ne znam kako se ponašati. Pjevao sam je i ove godine na obljetnici Oluje, ali bez pozdrava. Neka kažu je li ta pjesma zabranjena ili nije. Ili neka kažu da je ne smijem izvoditi ja, a Thompson smije”, rekao je Roso, koji je pjesmu Čavoglave pjevao po narudžbi organizatora, “svećenika, gvardijana, onog istog koji se ove godine slikao s Plenkovićem u Sinju. On je poželio, a ja sam otpjevao”, rekao je Roso za Jutarnji list.

Komentari