WhatsApp već godinama dijeli podatke s Facebook-om!?

14

Kada je Facebook kupio WhtasApp 2014. godine korisnici su se pitali i brinuli o tome koliko će se podataka dijeliti između dviju platformi. Mnogi od njih doživjeli su grubo buđenje ovog tjedna, jer nova obavijest u aplikaciji podiže svijest o koraku koji je WhatsApp zapravo poduzeo još 2016. podijelio.

U ponedjeljak je WhatsApp ažurirao svoje uvjete korištenja i pravila o privatnosti. Skočni prozor upozorava korisnike da će se od 8. veljače promijeniti pravila o privatnosti aplikacije, a da bi nastavili koristiti aplikaciju korisnici to moraju prihvatiti. Kao dio osvježavanja politike privatnosti, WhatsApp je uklonio i odlomak o onemogućavanju dijeljenja određenih podataka s Facebookom: “Ako ste postojeći korisnik, možete odlučiti da se podaci o vašem WhatsApp računu ne dijele s Facebookom radi poboljšanja vaših Facebook oglasa i iskustva s proizvodima. “

Neki mediji i zbunjeni korisnici WhatsAppa razumljivo su pretpostavili da to znači da je WhatsApp napokon prešao granicu, zahtijevajući dijeljenje podataka bez alternative. No u stvari tvrtka kaže da brisanje pravila o privatnosti jednostavno odražava kako WhatsApp od 2016. dijeli podatke s Facebookom za veliku većinu svojih korisnika koji sada broje oko 2 milijarde.

Kada je WhatsApp lansirao veliko ažuriranje svojih pravila o privatnosti u kolovozu 2016. godine, počeo je dijeliti korisničke podatke i metapodatke s Facebookom. Značajka je odavno nestala iz postavki aplikacije, ali možete provjeriti jeste li isključeni putem funkcije “Zatraži podatke o računu” u Postavkama. WhatsApp je u dopisu Wiredu naglasio da ova promjena pravila o privatnosti zapravo ne utječe na postojeće prakse ili ponašanja oko dijeljenja podataka s Facebookom.

“Naši ažurirani Uvjeti korištenja i pravila o privatnosti pružaju više informacija o tome kako obrađujemo vaše podatke i našoj predanosti privatnosti. Budući da je dio Facebook Companiesa, WhatsApp su udružio s Facebookom kako bi ponudio iskustva i integracije kroz cijelu paletu Facebookovih aplikacija i proizvoda”, napisao je WhatsApp prošli tjedan.

Ništa od toga ni u jednom trenutku nije utjecalo na glavnu WhatsAppovu značajku – obostranu enkripciju u komunikaciju. Poruke, fotografije i drugi sadržaj koji šaljete i primate na WhatsAppu mogu se pregledati samo na vašem pametnom mobitelu i uređajima osoba s kojima komunicirate. WhatsApp i Facebook ne mogu pristupiti vašoj komunikaciji. Zapravo, Facebookov direktor Mark Zuckerberg više puta je potvrdio svoju predanost širenju takve enkripcije i povezivanju različitih komunikacijskih platformi kompanije. Ali to ne znači da i dalje ne postoji hrpa podataka o tome kako koristite aplikaciju, koje WhatsApp može prikupljati i dijeliti. Kompanija kaže da korisničke podatke prikuplja kako bi “provodila, omogućavala, poboljšavala, razumjela, prilagodila, pružila potporu i plasirala svoje usluge”.

U praksi to znači da WhatsApp dijeli mnogo podataka s Facebookom, nastavlja Wired, uključujući informacije kao što su broj mobitela, podatke o tome koliko dugo i često koristite WhatsApp, o tome kako komunicirate s drugim korisnicima, identifikatore uređaja, IP adrese, operativne sustave, detalje o pregledniku, stanju baterije, verziji aplikacije, mobilnoj mreži, jeziku i vremenskoj zoni. Podaci o transakcijama i plaćanjima, kolačićima i lokaciji također se mogu dijeliti s Facebookom, ovisno o dopuštenjima koja ste dali WhatsAppu.

“WhatsApp je sjajan za zaštitu privatnosti sadržaja vaših poruka, ali čini se da je privatnost svega ostalog što radite na prodaju”, kaže Matthew Green, kriptograf Sveučilišta Johns Hopkins. Facebook je 2014. kupio WhatsApp i odmah napomenuo da će kompanijska platforma za chat Messenger djelovati kao samostalni proizvod. Polagani pomak prema integraciji bio je interno kontroverzan i možda je pridonio odlasku WhatsAppovih osnivača Briana Actona i Jana Kouma krajem 2017. i 2018. godine. Nekoliko mjeseci nakon odlaska, Acton je osnovao neprofitnu Zakladu Signal. Organizacija održava i razvija otvoreni kod Signal Protocol, kojeg WhatsApp i aplikacija sa sigurno slanje poruka Signal, među ostalima, koriste za implementaciju enkripcije.

“Danas je privatnost postala temom svakodnevnih rasprava. Ljudi postavljaju pitanja o privatnosti i žele da sigurnost i privatnost budu ugrađeni uvjete korištenja”, rekao je Acton na konferenciji WIRED25 2019. godine. Iako posljednja revizija WhatAppovih pravila o privatnosti zapravo ne mijenjaju funkciju razmjene poruka, važno je da su korisnici možda smatrali da kompanija nudi mogućnost opcije koja svih ovih godina nije postojala. Razina razmjene podataka s kojom se neki korisnici ne slažu, nego se čak i boje, već postoji. S obzirom na činjenicu da je Facebook vlasnik WhatsAppa veći dio posljednjeg desetljeća, ovo pojašnjenje nekima će se činiti jednostavno kao prihvaćanje neizbježnog.

Ne vjerujem nijednom proizvodu koje je napravio Facebook. Njegov je poslovni model nadzor. Nikad to nemojte zaboraviti”, rekao je za Evan Greer, zamjenik direktora skupine za digitalna prava Fight for the Future.

Izvor: Wired

Komentari