Vraća se panika – WC papir nestaje nevjerojatnom brzinom iz njemačkih trgovina

19

Kada se pandemija koronavirusa raširila Europom početkom ove godine, toaletni papir preko noći je od uobičajenog predmeta za kućanstvo postao cijenjena roba. Dok su se uspaničeni kupci žurili s kupnjom zaliha za skori lockdown, morala su se uvesti ograničenja opskrbe. Širom zemlje vidjeli smo prazne police u trgovinama.

Procjene tržišnih istraživača Iri sugeriraju da se prodaja toaletnog papira u drugom tjednu ožujka i više nego udvostručila u odnosu na isti tjedan u 2019. godini. S dolaskom ljeta, situacija se stabilizirala. Ipak, nova panika počela je rasti s porastom broja slučajeva u Europi. Čini se da strahovi od ponovnog lockdowna u Njemačkoj tjeraju kupce natrag u tzv. Hamsterkauf, odnosno u prijevodu paničnu kupnju. “Trenutno primjećujemo još jedan blagi porast potražnje za određenim proizvodima poput toaletnog papira u našim trgovinama”, rekao je glasnogovornik jedne trgovine Aldi Süd za njemački časopis WirtschaftsWoche.

I Lidl je potvrdio da bilježi porast potražnje, ali lanci poput Rewea, dm-a i Kauflanda još nisu primijetili promjenu. Mnogi su se Nijemci javili na Twitteru kako bi se ili žalili ili ismijavali druge zbog panične kupnje i nestašice, a jedan se našalio kako je u svom lokalnom supermarketu pronašao Hamster Kauf Starter Pack.

Unatoč izvješćima o praznim policama, dva trgovca naglasila su kako panična kupnja nikako nije potrebna. “Nakon događaja koje smo vidjeli ranije ove godine, pomnije pratimo promjene u potražnji kako bismo osigurali da ništa ne nedostaje”, rekao je glasnogovornik Aldi Süda. Lidl je također potvrdio da je “dobro pripremljen“, dodajući kako je u mogućnosti “brzo reagirati kako bi trgovinama osigurao dovoljno zaliha” ako se potražnja poveća.

Izvor: The Local

Komentari