Volonter umro u Oxfordovom ispitivanju cjepiva, no istraživanje nije prekinuto

68

Volonter koji je sudjelovao u kliničkim ispitivanjima cjepiva Covid-19, koje je razvilo Sveučilište Oxford, umro je u Brazilu, objavili su u srijedu dužnosnici, iako su mediji izvijestili da je primio placebo, a ne test cjepivo. To je prva smrt zabilježena u raznim ispitivanjima cjepiva protiv koronavirusa.

Međutim, organizatori studije rekli su da je neovisni pregled zaključio da nema zabrinutosti za sigurnost i da će se nastaviti ispitivanje cjepiva, razvijenog s farmaceutskom tvrtkom AstraZeneca. Medijski izvještaji kažu da je volonter bio 28-godišnji liječnik koji je radio na prvim crtama pandemije i koji je umro od komplikacija od Covid-19.

Brazilske novine Globo i međunarodna novinska agencija Bloomberg izvjestile su da je volonter bio u kontrolnoj skupini i da je primio placebo, a ne probno cjepivo, pozivajući se na izvore bliske istraživanju. AstraZeneca pozvala se na medicinsku povjerljivost, no istakla je da neovisni pregled “nije doveo do bilo kakvih zabrinutosti zbog nastavka tekuće studije”.

Oxford i AstraZeneca prethodno su morali obustaviti testiranje cjepiva u rujnu kada je volonter u Velikoj Britaniji razvio neobjašnjivu bolest. Istraživanja su nastavljena nakon što su britanski regulatori i neovisni pregled zaključili da komplikacija nije nuspojava cjepiva. Polovica dobrovoljaca nalazi se u završnoj fazi kliničkog ispitivanja i prima placebo, rekao je IDOR. Do sada je u Brazilu cijepljeno oko 8.000 dobrovoljaca, a diljem svijeta više od 20.000. Sudionici studije moraju biti liječnici, medicinske sestre ili drugi zdravstveni radnici koji dolaze u redovan kontakt s virusom. Preminuli volonter bio je mladi liječnik koji je od ožujka liječio pacijente s Covid-19 u hitnim službama i jedinicama intenzivne njege u dvije bolnice u Rio de Janeiru, rekao je Globo. Medicinski fakultet završio je prošle godine i bio je dobrog zdravlja prije nego što je obolio od bolesti.

Izvor: SCMP

Komentari