Volite pohano meso? Kada ovo pročitate više ga nećete jesti

268
pohano meso tanjur

Prema istraživanjima ako redovito konzumirate prženu hranu, trebali biste se ozbiljno zabrinuti. Novo istraživanje u kojemu su istraživači koristili podatke iz upitnika na 106.966 žena u dobi od 50 do 79 godina, u razdoblju od 18 godina, koncentriralo se na promatranje učestalosti jedenja prženih namirnica poput piletine, ribe, krumpirića i slično. Tijekom istraživanja umrlo je 30% žena koje su učestalo konzumirale pohano meso, a oko 30% umrlo je upravo od srčanih problema.

Ideju za ovo istraživanje Sveučilišta u Iowi (SAD) Wei Bao dobio je od poražavajućih rezultata potrošnje pržene hrane u SAD-u, ali i u ostalim dijelovima svijeta. Ovo je prva studija takve vrste iako je prošlo istraživanje dokazalo i znatan utjecaj konzumiranja pržene hrane i povećanog rizika od bolesti srca i dijabetesa.

Skupno gledano, nakon što su uzeli u obzir način života, kvalitetu prehrane, razinu obrazovanja i dohodak, rezultati istraživanja pokazali su da je redovito konzumiranje pržene hrane povezano s povećanim rizikom od smrti. Oni koji su jeli jedan ili više obroka s prženom hranom, imali su 8% veći rizik od onih koji su konzumirali, zdravu, kuhanu hranu.

Rezultati istraživanja upućivali i da su žene koje su jele više pržene hrane imale većinom niži dohodak i manje obrazovanja, više su pušile, manje su se rekreirale i općenito se nisu zdravo hranile.

Smanjenje potrošnje pržene hrane, osobito specijaliteta poput pohane piletine trebalo bi izbjegavati, jer takvo postupanje može imati značajan utjecaj na cijelokupno zdravlje organizma.

Komentari