Naslovnicaa Popularno Volite pohano meso? Kada ovo pročitate više ga nećete jesti

Volite pohano meso? Kada ovo pročitate više ga nećete jesti

245
Podijeli
pohano meso tanjur

Prema istraživanjima ako redovito konzumirate prženu hranu, trebali biste se ozbiljno zabrinuti. Novo istraživanje u kojemu su istraživači koristili podatke iz upitnika na 106.966 žena u dobi od 50 do 79 godina, u razdoblju od 18 godina, koncentriralo se na promatranje učestalosti jedenja prženih namirnica poput piletine, ribe, krumpirića i slično. Tijekom istraživanja umrlo je 30% žena koje su učestalo konzumirale pohano meso, a oko 30% umrlo je upravo od srčanih problema.

Ideju za ovo istraživanje Sveučilišta u Iowi (SAD) Wei Bao dobio je od poražavajućih rezultata potrošnje pržene hrane u SAD-u, ali i u ostalim dijelovima svijeta. Ovo je prva studija takve vrste iako je prošlo istraživanje dokazalo i znatan utjecaj konzumiranja pržene hrane i povećanog rizika od bolesti srca i dijabetesa.

Skupno gledano, nakon što su uzeli u obzir način života, kvalitetu prehrane, razinu obrazovanja i dohodak, rezultati istraživanja pokazali su da je redovito konzumiranje pržene hrane povezano s povećanim rizikom od smrti. Oni koji su jeli jedan ili više obroka s prženom hranom, imali su 8% veći rizik od onih koji su konzumirali, zdravu, kuhanu hranu.

Rezultati istraživanja upućivali i da su žene koje su jele više pržene hrane imale većinom niži dohodak i manje obrazovanja, više su pušile, manje su se rekreirale i općenito se nisu zdravo hranile.

Smanjenje potrošnje pržene hrane, osobito specijaliteta poput pohane piletine trebalo bi izbjegavati, jer takvo postupanje može imati značajan utjecaj na cijelokupno zdravlje organizma.

Komentari