Vjerovali ili ne: Dnevne novine iz kojih raste cvijeće

26
Izvor: Facebook

U Japanu su napravljene novine od recikliranog papira koji sadrži sjemenke biljaka, a koje nakon čitanja možete zasaditi. Ovo “zeleno izdanje” novina prodaje dnevni list “Mainichi” i to u gotovo pet milijuna primjeraka.

Prilikom izrade materijala na kojem se tiskaju novine, tvornica papira u celuloznu masu ubacuje sjemenke koje postaju sastavni dio papira. Čak je i tinta koje se koristi dobivena na ekološki način jer je nastala iz biljaka.

Korištenjem gore spomenutih metoda, svaki primjerak novina, nakon što je pročitan, može ponovo postati biljka te tako povećati razinu zelenila u kućama i gradovima uz istovremeno smanjenje količina otpada koji završava na deponijima.

Između ostalog, vlasnici časopisa su i na ekonomskom planu postigli zavidne rezultate. List objavljuje brojne izvještaje o biljkama i vrtlarstvu, te je, otkad se počeo tiskati na “zelenom” papiru stekao više od 600 tisuća eura novih prihoda. Osim toga, mnoge škole su ga odlučile usvojiti kao pozitivan primjer iz kojeg učenici mogu naučiti mnogo o važnosti čitanja te poštovanja prema prirodi.

Izvor: Life Gate

Komentari