[VIDEO] Pariški Salon čokolade proslavio 25 godina

76

Hernan Cortes je prije 500 godina u Španjolsku donio sveti napitak Asteka. Upravo održani 25 jubilarni, pariški Salon čokolade slavio je kakao amazonskih šuma ali i aktualni, proizveden u gradskim džunglama.

Godine 1987. Parižanka Sylvie Douce organizirala je vrlo uspješnu “Noć čokolade” i zahvaljujući masovnom odzivu slastičara, pekara i industrijalaca, odlučila upriličiti značajan salon omiljene slastice.

Povjerila je namjeru astronomskom kritičaru, arhitekti i kreatoru posebnih svečanosti Françoisu Jeantetu koji joj je pomogao ostvariti smjeli projekt.

Krajem listopada 1995. godine sada već zaljubljeni par otvorio je prvi Salon čokolade sa četrdesetak hrabrih izlagača. Događaj je privukao oko 40 000 posjetitelja, a za organizatore je tada započela istinska avantura.

Supružnici i Doucet-Jeantet zaključili su kako je neophodno proširiti djelovanje po cijelom svijetu i obradovati kakaofile  svijeta. Pomogli su otvaranje slavlja čokolade u Londonu, Milanu, Moskvi, New Yorku, Beyrutu, Shanghaiu, Tokyou…Svugdje je Salon imao na tisuće obožavatelja i posebnu klijentelu.

François Jeantet je ustanovio nagradu International Cocoa Awards koja se dodjeljuje na međunarodnoj razini. Miljenici medija, supružnici potvrdili su kako je Salon čokolade sveopći nositelj pozitivnih kreativnosti i događaja. Magični napitak 21. stoljeća čini da se svi sudionici razumiju i slažu!

Kolači snova
Da kompletiraju posebno uspješnu povijest svečanosti, slastičari su doprinijeli slavlju čokolade zauzevši izložbeni prostor od 2500 kvadratnih metara, na Versajskim vratima grada/Porte de Versailles/. Ovogodišnje izdanje ujedinilo je najslavnije slastičare, sudionike “Pastry showa”. Stvoren je stakleni laboratorij pa su kolači pripremani pred publikom. Svaka francuska regija pokazala je svoj sećerni specijalitet ali i” kolač snova”. Posjetitelji su zastajali pred “Cace Time” i degustirali ostvarenja Nicolasa Guericoa iz pariškog hotela Lutetia, Juliena Delhome, šefa u Hotelu du Louvre, Eddiea Benghanema iz Trianon Palacea, Nicolasa Pacello iz Hotela Barrière Le Fouquet’s Paris i Florence Lesage, iz Westin Paris-Vendôme.

Pariški ljubitelji slastica sa zadovoljstvom su otkrili i probali 3D čokoladne kreacije koje je ostvarila tvrtka “Mokaya”, koja surađuje sa svim velikim palasima i čefovima hotelskih slastičarnica.

Ženski čokoladni dometi
Napokon priznate kao neprikosnovene šefice slatkih specijaliteta, slastičarke su pokazale prekretnicu ostvarivanja desertnih novina. Prostor nazvan “Elles”/One/ poslužio je kao ženska platforma, nastupila je nova čokoladna garda  poznatih i slavljenih imena poput Mitsuhe Letuppe, Emiko Sano, Vicki Bain ili Maya Kanaan.

Publiku je posebno zanimala izrada čokolade, što zahtijeva kvalitetan kakao pa su se predstavili najbolji proizvođači svijeta.

Poznata kao divan simbol međunarodnih humanih razmjena, čokolada je u Parizu ujedinila obrtnike svijeta kojima su dodijeljeni čuveni “Cocoa Awards”, koje su ustanovili Salon, Cirad i Biodiversity 2008 godine.

Između 223 kandidata, žiri je odabrao 50 finalista za najboljeg proizvođača kakaa.

I za jubilarnu 25 godišnjicu Salon je nanovo pozvao japanske proizvođače sa kojima surađuje 18 jeseni. Zajedništvo galskih i japanskih proizvođača unaprijedilo je produkciju, pa su francuske čokolade obogaćene japanskom kulinarskom umjetnošću.

Tradicionalna smotra haljina od čokolade oduševila je publiku, baš kao i prisustvo glazbenika sa četiri strane svijeta.

Džana Mujadžić

Komentari