[VIDEO] Kućica za pse, mirno utočište od buke vatrometa i petardi

29
Foto: Ford

Božićni i novogodišnji blagdani prava su noćna mora za kućne ljubimce. Vatromet i petarde za njih su osobito traumatični, toliko da kod nekih mogu izazvati i srčani udar. Redovito čitamo o savjetima kako im pomoći u ovo, za njih, stresno doba. Uglavnom se preporuča da pas ili mačka u kući imaju mjesto gdje se mogu skriti, da borave u sigurnom okuženju kako ne bi pobjegli i stradali u prometu. Usto, dobro im je osigurati dodatnu prostirku pod koju se mogu zavući, a kod pasa učinkovitim se pokazalo i omatanje šalom kako bi se sjećali sigurnije.

Ipak, ove metode nisu niti blizu učinkovite kao Fordova kućica za pse koja bi u novogodišnjoj noći mogla biti mirno utočište od buke vatrometa i petardi.

Ford navodi kako otprilike 45 posto pasa pokazuje znakove straha kad čuju buku vatrometa, a njihov odgovor na to mogla bi biti kućica za pse koja koristi tehnologiju poništavanja buke – sličnu onoj kakvu imamo u slušalicama za muziku ili u automobilima.
Kada mikrofon u prototipu njihove kućice prepozna zvuk vatrometa, ugrađeni audio sistem emitira frekvencije kojima poništava tu buku ili je dramatično smanjuje. U izradi su koristili i pluto velike gustoće, navode iz Forda. Trenutno rade samo o konceptu, ali je vjerojatno da bi ovakva kućica u blskoj budućnosti mogla postati stvarna.

https://www.theverge.com/2018/12/19/18148028/ford-noise-canceling-kennel-fireworks-dog-interventions

 

 

 

 

 

 

Komentari