[VIDEO] Kičmo:bit – projekt velikogoričkih učenika proglašen najboljim u Europi!

48

Kičmo:bit – projekt učenika velikogoričkog informatičkog kluba „VEL_IK” osvojio je na globalnom micro:bit izazovu nagradu za najbolji projekt u Europi.

Zaklada Micro:bit u suradnji s World’s Largest Lesson otvorila je natječaj prema temama UN-ovih ciljeva održivog razvoja: ne-zarazne bolesti i sigurnost.
Informatički klub „VEL_IK“ odabrao je rad na temu nezaraznih bolesti kod djece. Obradili su problem koji je čest kod djece, a to je neispravno sjedenje – pretežito u školi i prilikom pisanja zadaća.

Pomoću micro:bit uređaja napravili su pomagalo koje će zvučnim i vizualnim signalima upozoriti dijete, njegove roditelje, učitelje ili prijatelje na nepravilno držanje i poticati ga da uspravi kralježnicu i održava pravilno sjedenje. Ocjenjivači projekta ideju su ocjenili jednostavnom i fantastičnom jer je lako primjenjiva na sve uzraste.

Odabrani su kao pobjednički projekt u toj kategoriji za regiju Europe te ih organizatori pozivaju u London, od 26. do 29. siječnja 2019. na skup pobjednika svih ostalih sudionika diljem svijeta.

Informatički klub „VEL_IK“ trenutno broji 55-ero djece i 14 odraslih članova, a sve radionice za djecu su besplatne.

Osim potpore Grada Velike Gorice, veliku pomoć imaju u Zajednici tehničke kulture, u Institutu za Razvoj i Inovativnost Mladih (IRIM), u Hrvatskom robotičkom savezu te u Hrvatskom informatičkom savezu.

Pobjednički projekt kičmo:bit, pogledajte na kratkom pokaznom videu. Radi se o prototipu koji će biti usavršen do puta u London.

Komentari