Velika Britanije otkazuje ovogodišnju državnu maturu!

30

Iako se u Hrvatskoj još uvijek ne zna što će biti s ovogodišnjom državnom maturom, Britanci su već donijeli odluku da se njihova matura, ona za druge razrede srednje škole – GCSE i ona za maturante – A-levels, koja se inače održava u svibnju i lipnju, za ovu godinu u potpunosti otkazuje. Zanimljivo je da još uvijek nije poznato na koji način će se onda vršiti ocjenjivanje i kako će njihovi učenici dobiti svoje svjedodžbe.

Britanski premijer rekao je kako će svi učenici dobiti ocjene i svjedodžbe koje zaslužuju. Na koji način i kada će to biti provedeno tek je da s vremenom saznamo. Jedno od mogućih rješenja je da će njihovi učenici biti ocjenjeni prema ocjenama iz polugodišnjih ispita u siječnju i ocjena koje su dobili do sada.

Ovu situaciju komentirala je i Lea Ban, viša savjetnica u IntegralEdu, a izjavila je sljedeće: Što se tiče visokoobrazovnih ustanova većina sveučilišta u Velikoj Britaniji je prekinula predavanja u predavaonicama te je prešla na online nastavu, dok su same zgrade sveučilišta još uvijek otvorene. Većina naših studenata koji studiraju u Velikoj Britaniji su se vratili u Hrvatsku, ali i njima preostaje pitanje kako će ove godine položiti svoje ispite i dobiti odgovarajuće ocjene. Kako je ovo nova situacija za sve, sveučilišni odbori moraju se usuglasiti oko uvjeta koje će studenti trebati zadovoljiti i načina na koji će se provoditi ispiti i ispitivanja. Sigurna sam da kada svi donesu svoje zaključke i uvjete da će obavijestiti sve studente o načinima provedbe ispita u novim uvjetima.

Nadodala je i kako će rado odgovoriti na sva pitanja:

S obzirom na to da imamo partnerstvo s velikim brojem visokoobrazovnih ustanova u Velikoj Britaniji, kao i srednjih škola i jezičnih centara po cijeloj Europi, konstantno dobivamo informacije vezane za obrazovanje u inozemstvu, tako da pozivam sve naše trenutačne i buduće klijente da nam se jave ako imaju kakvih pitanja vezanih za njihovo sadašnje ili buduće obrazovanje u inozemstvu.

Što vi mislite… Hoće li Hrvatska pratiti potez Velike Britanije i otkazati državnu maturu s obzirom na trenutnu situaciju ili će se matura u nas ipak održati?

Komentari