Veganska revolucija: najnovije ‘meso’ je u potpunosti napravljeno iz zraka!

29

Američki startup tvrdi da CO2 može pretvoriti u hranjive tvari. Mogu li inovacije poput ove i 3D otisnutih odrezaka osigurati održivu budućnost hrane?

U podvigu koji ima biblijske konotacije, jedan kalifornijski startup tvrdi da je razvio tehnologiju koja može stvoriti “meso” iz  zraka. Je li ovaj najnoviji proizvod od umjetnog mesa krajnje rješenje ekološke katastrofe koju svjetska rastuća konzumacija mesa predstavlja ili je to san koji nikad neće uspjeti izvan laboratorija?

To zračno “meso” dolazi iz tvrtke koja se zove Air Protein, a temelji se na ideji koju je Nasa zamišljala još 1960-ih kao mogući način prehrane astronauta u svemiru. Osnovni koncept je da se CO2 koji astronauti izdišu može pretvoriti u hranjive tvari pomoću mikroorganizama zvanih hidrogenotrofi.

Uzgajajući ove mikrobe u fermentacijskim spremnicima i hraneći ih mješavinom CO2 i raznih drugih hranjivih sastojaka, Air Protein je pokazao da može proizvesti tvar koja je 80% protein. Krajnji proizvod ima izgled blijedo smeđeg praha i navodno “neutralan okus”. Nazvati tu tvar mesom je možda malo nategnuto, ali tvrtka kaže da bi se ona mogla kombinirati s drugim sastojcima za stvaranje alternativa mesu ili koristiti kao dodatak proteinskim pločicama ili shakeovima.

Trend “bezmesnog” mesa

Većina veganskih zamjena za meso temelji se na soji ili drugim biljnim proteinima, koji također imaju svoj utjecaj na okoliš. Ova varijanta koju nudi Air Protein imala bi prednost pred biljnim proteinima jer bi se proizvodila u jedinicama za fermentiranje, kaže tvrtka.

Bruce Friedrich, suosnivač i izvršni direktor Instituta za dobru hranu, neprofitne organizacije koja promiče alternative konvencionalnom mesu utemeljene na biljkama, rekao je da se osnovna ideja činila “vrlo realnom i mjerljivom. Osnove znanosti ukazuju da bi to trebalo biti moguće i, ako jeste, izuzetno je utjecajno kao dio rješenja štete koju uzrokuje industrijski uzgoj životinja “, kaže on. “Još je rano sa sigurnošću reći koji će alternativni proteini biti najbolji za brigu o okolišu, ali svi oni rješavaju kolosalni problem otpornosti na antibiotike, koji predstavlja veliku prijetnju svijetu, baš kao i klimatske promjene.”

Uspjeh Greggsove veganske kobasice i Impossible Burger-a pokazuju sve veću potražnju za mesnim alternativama. U slučaju Air Proteina, potrošači će uskoro moći imati priliku prosuditi sami. Tvrtka se još odlučuje za pravu varijantu kojom bi svoj proizvod predstavili tržištu uz najavu da bi se to moglo desiti iduće godine!

Komentari