Znanstveni tim s Medicinskog fakulteta u Rijeci pod vodstvom prof. dr. sc. Bojana Polića ubilježio je još jedan veliki uspjeh, razotkrivši mehanizam putem kojeg virusne infekcije utječu na razvoj dijabetesa. Njihovo otkriće plod je intenzivnog trogodišnjeg istraživanja i niza eksperimenata, a objavljeno je jučer u prestižnom Immunityju, najcitiranijem svjetskom časopisu s područja imunologije, donosi Novi list.

Polićev tim poznat je po višegodišnjem proučavanju mehanizama u podlozi dijabetesa, a nakon što su prije tri godine prvi u svijetu pojasnili kako debljina utječe na razvoj ove iznimno raširene bolesti, sada su otišli korak dalje razjasnivši mehanizam iza klinički zabilježene, no nikad istražene poveznice između dijabetesa i virusnih infekcija.
Eksperimentalni dokaz

Dijabetes tipa dva bolest je uslijed koje periferna tkiva imaju smanjenu osjetljivost na inzulin, hormon koji regulira razinu glukoze u krvi. Radi se o jednom od najvećih javnozdravstvenih problema današnjice, često povezanim s debljinom – od otprilike milijardu i pol ljudi na svijetu koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, njih pola milijarde boluje.

Više pročitajte na web stranici NOVOG LISTA.