Ursula von der Leyen ostala bez stolice na važnom sastanku. Reagirala tek nakon 2 tjedna: “Moram zaključiti, to se dogodilo jer sam žena”

29

Prva žena predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, rekla je da ju je pogodio incident “sofagate” i obećala da će se nastaviti boriti za ženska prava.

Incident se dogodio prije nekoliko tjedana kada je von der Leyen ušla u dvoranu kako bi se susrela s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoğanom i predsjednikom Vijeća EU Charlesom Michelom u Ankari u Turskoj. Iako su dvije stolice bile zauzete za Michela i Erdogana, niti jedna nije ostala za von der Leyen, koja je morala nespretno sjediti na kauču. Cijeli incident zabilježen je na videu i široko je cirkulirao na mreži.

Ursula von der Leyen kazala je: “Ja sam prva žena koja je predsjednica Europske komisije. Predsjednica sam Europske komisije. Ne mogu naći opravdanje za način na koji sam tretirana na sastancima. Dakle, moram zaključiti, to se dogodilo jer sam žena. Bi li se to dogodilo da sam odjenula odijelo i kravatu? Na slikama prethodnih sastanaka, nisam vidjela nedostatak stolica. Ali opet, nisam vidjela niti jednu ženu na ovim slikama. Jer ovdje se ne radi o rasporedu sjedenja ili protokolu. Ovo ide u srž onoga što jesmo. Ovo ide prema vrijednostima koje zastupa naša Unija. I to pokazuje koliko još daleko moramo ići dok žene ne budu tretirane kao jednake.”

Von der Leyen stajala je gledajući muškarce koji su sjedili, izražavajući svoje zaprepaštenje zvukom “ehm” i gestom frustracije. Nakon toga, Turska je kazala da je slijedila zahtjeve protokola EU. Međutim, šef protokola Europskog vijeća rekao je da njegovi timovi nisu dobili pristup sobi u kojoj se odvijao sastanak. Michel se u ponedjeljak ispričao zbog incidenta. Rekao je da je trebao odustati od svog mjesta, ali bojao se da će izazvati širi diplomatski sukob, posebno s obzirom na zategnute odnose između Turske i EU. Von der Leyen nije javno optužila Erdogana ni Michela za incident. Ali inzistirala je na tome da očekuje da se prema njoj podjednako odnose kao i prema kolegi šefu EU-a.

U tweetu nakon sastanka, predsjednica je napisala da je takav incident pokazao koliko daleko moramo još ići da bismo postigle puna jednaka prava za žene. Tweetala je:

“Moj posjet Turskoj pokazao je koliko daleko moramo još ići prije nego što se žene tretiraju kao jednake. Uvijek. Svugdje. Moja je priča došla na naslovnice. Ali postoji toliko mnogo priča o ženama, to su ozbiljne priče, a ostale su neprimijećene. Moram biti sigurna da su i ove priče ispričane!”

Urusla von der Leyen kritizirala je Tursku zbog napuštanja Istanbulske konvencije, obvezujućeg sporazuma Vijeća Europe za borbu protiv nasilja prema ženama i djeci. “Grozna je stvar da se Turska, kao jedna od utemeljiteljica Vijeća Europe, povlači iz te konvencije”, rekla je. Istodobno je kritizirala i one države članice EU-a koje ne žele ratificirati Istanbulsku konvenciji ili razmišljaju da je napuste. “To je neprihvatljivo. Svako nasilje protiv žena i djece je zločin i mora se zvati zločinom i biti kažnjeno kao takvo. A da bismo bili vjerodostojni, ne smijemo samo kritizirati, nego moramo djelovati i u svojoj kući”, rekla je.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari