Uređuje se pariška željezna dama

18

Kao i svake godine pariška Dama od željeza,  slavni toranj Eiffel, zatvorila je svoj vrh zbog preuređenja i obnove. Od 7. siječnja do 1. veljače zaustavljen je uspon radi renoviranja čuvenih crvenih  dizala, no  objekt noću nastavlja  svijetliti posebnim lampicama 10 minuta svakog sata, nalikujući na svemirski brod.

Da bi mogli promatrati Pariz sa visine od 300 metara, odnosno sa vrha slavnog tornja, turisti i znatiželjnici će malo pričekati! Da bi se moglo primiti 7 milijuna  osoba, koliko ih godišnje prosječno posjeti ovo zdanje, neophodno je obnoviti kablove, toalete, drveni pod verande, radijatore, cijelo osvjetljenje, stepenište. Toranj je izložen suncu, kiši, čestim promjenama temperature jer su u Gradu svjetlosti noći za 10°C hladnije od dana, ljeti i zimi. Česti vjetrovi također utječu na promjene željezne strukture objekta, kada je u gradu brzina vjetra 50 kilometara na sat, na vrhu Eiffelovog tornja je za 30 kilometara veća!

Dok traju radovi, posjetitelji neće ići na vrh ali mogu vidjeti drugi kat do kojeg mogu dizalom ili uspinjanjem stepenicama, sa kojih se pruža predivan pogled na Pariz. Na prvoj razini je napravljena terasa zimskih sportova sa natkrivenim prostorom za odmor i barom u kojemu se proizvode kolači.

Zdanje se nalazi u aveniji Anatole France, na broju 5!

 

Džana Mujadžić