Upravo objavljeno upozorenje znanstvenika o klimi: “Ovo je crveni alarm za svijet”

26

Požari, poplave i ekstremni vremenski uvjeti koji su posljednjih mjeseci viđeni diljem svijeta samo su predokus onoga što se može očekivati ako globalno zagrijavanje zavlada, kažu znanstvenici, dok se vodeći svjetski autoritet za klimatske promjene sprema upozoriti na neizbježan i strašan rizik za globalni klimatski sustav.

Međuvladino povjerenstvo o klimatskim promjenama (IPCC) objavit će u ponedjeljak značajno izvješće, najopsežniju procjenu do sada, manje od tri mjeseca prije vitalnih razgovora UN-a koji će odrediti budući tok života na Zemlji. Kreatori politike već su pregledali nalaze, finalizirane u subotu navečer, koji su bili predmet intenzivne dvotjedne internetske rasprave stručnjaka diljem svijeta i predstavljaju osmogodišnji rad vodećih znanstvenika.

Doug Parr, direktor politike u Greenpeace UK -u, rekao je da vlade moraju voditi računa o upozorenjima. „Praktični, financirani i isporučljivi planovi vlada da nas drže ispod navodno sigurnih granica zagrijavanja koje gotovo da ne postoje. Hitna klimatska akcija bila je potrebna prije nekoliko desetljeća – sada nam je gotovo isteklo vrijeme. Vlada Velike Britanije ima veliku odgovornost kao domaćin UN-ovih pregovora o klimi kako bi osigurala da se svjetski lideri pridržavaju politike koja ne samo da koče klimatsku krizu, već je i obrušavaju. “

IPCC, sastavljen od stotina vodećih svjetskih znanstvenika o klimi, objavljuje opsežne procjene svakih sedam godina, a ovo izvješće je šesto od 1988. Ovo će, međutim, biti drugačije: prethodni su radovi pokazali da je 2020. godine ključno desetljeće, u kojem se emisije stakleničkih plinova moraju prepoloviti kako bi se zagrijavanje ograničilo na 1,5 C iznad razine prije industrijalizacije, što je u prethodnim izvješćima IPCC-a utvrđeno kao prag sigurnosti. Michael Mann, ugledni profesor atmosferskih znanosti na Državnom sveučilištu Pennsylvania, rekao je da će ovo biti posljednja procjena IPCC -a koja može napraviti stvarnu razliku u smislu politike, prije nego što pređemo 1,5 ° C i ambicije Pariškog sporazuma.

“Klimatske promjene sada uzrokuju pojačane vremenske ekstreme kakve smo svjedočili ovog ljeta – suše, toplinski valovi, požari, poplave, super oluje”, rekao je. “Učinci klimatskih promjena više nisu suptilni. Vidimo ih kako se igraju u stvarnom vremenu u obliku ovih neviđenih ekstremnih vremenskih nepogoda.” Posljednjih mjeseci došlo je do požara u SAD -u, vrućina na sjevernim geografskim širinama i razornih poplava u Kini i Europi. Znanstvenici upozoravaju da bi to moglo postati norma ako se klimatski kvar ne zaustavi.

Simon Lewis, profesor znanosti o globalnim promjenama na Sveučilištu London u Londonu, rekao je: „Opažanja ovog ljeta pokazuju da se čini da su neki utjecaji predviđeni u prethodnim procjenama klime IPCC -a podcijenjeni, ali ne možemo znati je li  ljeto 2021 je nova norma bez podataka od još nekoliko godina. No, ono što znamo je ako emisije nastave rasti, pojavit će se sve ozbiljniji utjecaji na klimu. ”

Upozorio je da će posljedice biti teške. “Ono što moramo imati na umu je da svi živimo na mjestima koja su izgrađena desetljećima i stoljećima kako bi se dobro nosila s danom klimom. Zaista, jako zastrašujuća stvar u vezi s klimatskom krizom je da se svako postignuće svakog ljudskog društva na Zemlji dogodilo u klimi koja više ne postoji, rekao je. “Pritisci su na svjetskim liderima da se dogovore o detaljnim i ostvarivim planovima za smanjenje emisija sada, te o planovima prilagodbe klimatskim utjecajima, kada se sastanu u studenom u Glasgowu.”

Ovogodišnja vremenska opažanja nisu uključena u izvješće IPCC-a koje se oslanja na znanost objavljenu u časopisima za recenzije prije ove godine, a od posljednjeg opsežnog izvješća 2013. Mann je rekao: „Ovo je također ograničenje. Izvještaji IPCC-a uvijek izgledaju kao da sustižu ono čemu svjedočimo na terenu. Naš vlastiti rad sugerira da modeli na kojima se temelji većina projekcija IPCC -a još uvijek ne obuhvaćaju neke od mehanizama koji su ovdje važni. “

Ekstremno vrijeme ove godine također je pokazalo koliko je važno da zemlje i zajednice diljem svijeta poduzmu korake kako bi se nosile s tim utjecajima, rekao je Richard Betts, profesor utjecaja na klimu na Sveučilištu Exeter i voditelj istraživanja utjecaja na klimu u Uredu za met. “Sada moramo živjeti s posljedicama onoga što smo već učinili na klimu. Beznadno smo nespremni nositi se sa sve ozbiljnijim ekstremnim vremenskim prilikama, iako ih je znanost predviđala desetljećima.”

Uz ovaj napor, trebali bismo smanjiti emisije mnogo brže, dodao je. “Moramo poduzeti hitne mjere na smanjenju emisija ako želimo spriječiti da se ovo pogorša”, rekao je Betts. “Što je duže potrebno da se dovede do ovog povećanja nakupljanja CO2 u atmosferi, to ćemo zaglaviti u većoj ozbiljnosti klimatskih promjena.”

Alok Sharma, britanski ministar koji će predsjedati UN -ovim razgovorima o klimi Cop26 koji će se održati u Glasgowu ovog studenog, rekao je u subotu: „Ovo će biti najveće upozorenje do sada da ljudsko ponašanje alarmantno ubrzava globalno zagrijavanje i to je razlog zašto Policajac 26 mora biti trenutak ispred kad ovo ispravimo. Ne možemo si dopustiti čekati dvije godine, pet godina, 10 godina – ovo je trenutak. Posljedice neuspjeha bile bi katastrofalne – mislim da nema druge riječi za to.

Rachel Kennerley, međunarodna aktivistica klime u Prijateljima Zemlje, rekla je: „Svjetski klimatolozi spremni su izdati oštro upozorenje koje se ne može zanemariti. Međunarodna zajednica mora brzo postići brzinu i opseg akcija potrebnih za izbjegavanje katastrofalnih klimatskih promjena. Vrijeme je da okončamo naše oslanjanje na prljavi plin, ugljen i naftu te uložimo u zelena radna mjesta i izgradimo budućnost bez ugljika koja nam je tako hitno potrebna.

Izvor: The Guardian

Komentari