Ugostitelji: “Što reći? Tri kralja su odlučila. Vidimo se na misi”

125
Izvor: Facebook La Guardia caffe bar

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marino Medak za Dnevnik Nove TV komentirao je nove mjere koje su donesene tijekom jučerašnjeg dana. Kazao je kako su ugostitelji bez hrane u jako lošem položaju: “To znači da je izostavljeno jako, jako puno ugostitelja koji nemaju hranu i odmah možemo prepoloviti priču s brojem objekata i zaposlenih. Ni 30 posto troškova se ne može pokriti samo kroz dostavu, što znači da je dostava direktan minus i samo objekti koji su napravljeni isključivo za dostavu, koji nemaju skup najam, mogu ići s time da nešto zarade. Od sutra nas čeka apsolutna neizvjesnost jer ne znamo hoće li biti obeštećenja, hoćemo li otpuštati radnike ili ne, znamo da nam idu ove mjere, hoćemo li još nešto uz to dobiti, hoćemo li ostati zatvoreni do 1. travnja ili do kada već, ne znamo ništa.“

Predstavnici svih relevantnih ugostiteljski udruženja predstavili su prijedloge kompenzacijskih mjera koje je potrebno uvesti kako bi se spriječio scenarij u kojem je ugroženo više od 100 000 radnih mjesta. Istovremeno, brojnih ugostiteljskim objektima prijeti propast poslovanja.

U pripremi su sljedeće dvije opcije:

Prvi model obeštećenja je dugoročnijeg karaktera i bazira se na sljedećim mjerama:

  • Smanjenje PDV-a na 5 % na period od tri godine te dugoročno na 13 % za sve ugostitelje
  • Nastavak Potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. – 4000 kn uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa (do 1. 5. 2021.)
  • Obeštećenje od 10 eura po kvadratu prostora za trošak najma
  • Covid-kreditiranje uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost (HAMAG BICRO krediti za likvidnost na 3 godine uz dodatne – ciljane garancije i moratorij kreditnih obveza za poduzetnike u lockdownu).

Prema prvom modelu, ugostitelji bi uz pomoć kredita izdržali period lockdowna, a potom kroz smanjenu stopu PDV-a ostvarili veće prihode, od čega bi i država dugoročno profitirala uzmemo li u obzir da s nižim poreznim stopama idu i veće uplate u proračun. Naglašavaju važnost efikasnosti i brzog isplaćivanja kredita za likvidnost koji su prema procjenama poduzetnika kvalitetni, ali se na njih često predugo čekalo.

Drugi model obeštećenja baziran je na sljedećim principima:

  • Osiguranje prihoda i samim poduzetnicima, ne samo za radnike i njihove plaće – 50 % od istog razdoblja prošle godine kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa
  • Oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja lockdowna na svim razinama vlasti (najamnine, komunalne naknade, komunalne usluge – odvoz smeća, vodne naknade, spomenička renta…)
  • Smanjenje PDV-a – trajna tema u kontekstu mogućnosti otvaranja prostora za nove rezerve kada se poslovanje ponovno pokrene i s ciljem konkurentnosti (usklađenja stope sa zemljama EU koje su uslijed covid-krize kao jednu od mjera uvele i smanjenje PDV-a)
  • Oslobođenje od parafiskalnih nameta – kao poseban trošak koji dodatno opterećuje poslodavce.

Uvažavajući pune razmjere ove pandemijske krize, ugostitelji su jednoglasni u poruci da im je u trenutnoj situaciji najvažnije očuvati svoje poslovanje i spriječiti val otpuštanja koji bi mogao uslijediti ako se uz lockdown ne uvedu adekvatne kompenzacijske mjere, prenosi Index.

Dopredsjednik Nacionalne udruge ugostitelj Vedran Jakominić u razgovoru za Indeks kazao je: „Imamo kredite, najamnine, moramo plaćati milijun parafiskalnih nameta, moramo plaćati ZAMP-u, Hrvatskim šuma, Hrvatskim vodama, članarinu Hrvatskoj gospodarskoj komori, samo što ne trebamo plaćati za astronaute. Nismo oslobođeni nijednog parafiskalnog nameta. Naša hrana je propala ako ne radimo, a od države nismo dobili nikakvu pomoć, već moramo plaćati državi i akontaciju poreza na dobit. Mi smo jedina europska država koja nijednom kunom nije pomogla poduzetnicima u ovoj krizi. Stalno ponavljamo da nam trebaju novci koje možemo posuditi, trebaju nam krediti, komercijalne banke nam ih ne daju, a sasvim je sigurno da ne možemo preživjeti zimu bez sredstava za likvidnost. Imamo tri puta veće poreze nego ostale europske zemlje koje imaju tri puta veću potrošnju. Ne razumijem zašto se nas ostavlja da krepamo, dok u javnom sektoru obećavaju povišice i božićnice.

U La Guardia caffe baru u Rijeci ispred ulaza na ploči osvanuo je natpis „Posljednja večera“. Iz La Guardie su kazali: “Što reći!? Tri kralja su odlučila… Od sutra smo zatvoreni. P. S. Vidimo se na misi.“

Komentari