Udruga Krizni Eko Stožer Marišćina i 58 sumještana podnose kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba Ekoplusa

46

Nakon niza održanih protestnih akcija i tiskovnih konferencija na kojima uporno upozoravamo na nepodnošljive uvjete života mještana na području Općine Viškovo koji žive u blizini Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, danas pokrećemo i pravosudne akcije, poručili su danas iz Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina.

Udruga zajedno sa 58 sumještana podnosi kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba TD Ekoplus d.o.o.
Svih 58 prijavilo se i da bi svjedočilo o nemogućim uvjetima života na području naselja Marčelji u Općini Viškovu, najmnogoljudnijoj općini u Hrvatskoj.

Kao što vam je poznato, zadnjih 5 mjeseci, mještani sjevernih naselja u Općini Viškovo, izloženi su svakodnevnom teroru iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina. Govorimo o području u kojemu živi gotovo 5000 mještana koji su prinuđeni svakodnevno se zatvarati u svoje domove, a sve zbog nemara i neadekvatnog postupanja s otpadom na Marišćini. Netko za to treba odgovarati!

Članovi Udruge tvrde da konstantan i nesnosan smrad kod mještana izaziva stanje kronične psihičke podraženosti i stresa te su kroz indirektno aktiviranje stresnih mehanizama u organizmu,  dovedeni u stanje povećanog rizika za razvoj kardiovaskularnih, onkoloških i drugih poremećaja.

Smrad s Marišćine je i više od samog stresa. Deponijski plinovi u sebi nose na stotine raznih kemijskih spojeva. Nekoliko ih mjeri mjerna postaja na ulazu u Marčelje, kada nije u kvaru, ali većina se tih parametara uopće ne mjeri, iako je jako štetna za ljudski organizam. Iako nas uvjeravaju da su ti parametri unutar dozvoljenih granica, mi, mještani koji smo izloženi svim tim štetnim utjecajima, znamo da niti jedna granična vrijednost iznad nule nije prihvatljiva za naše zdravlje. Prema svim sadašnjim medicinskim saznanjima, smatra se da prosječna kancerogeneza traje 10 godina. U prijevodu, od prvog izlaganja kancerogenoj molekuli do nastanka prve mutirane kancerogene stanice prolazi 10 godina, pri čemu kronična izloženost navedenim molekulama povećava rizik od nastanka malignih tumora. Možemo zaključiti da ćemo negativni učinak Marišćine moći u potpunosti evaluirati kroz nekoliko godina, kada će se napuniti 10 godina od početka smrada i izloženosti svim štetnim molekulama. Argument “nisu zabilježeni nikakvi štetni učinci za zdravlje” se, stoga, ne smije koristiti jer nam tek predstoji evaluirati ukupan štetni utjecaj Marišćine“, kazali su predstavnici Eko Stožera. Traže da Državno odvjetništvo hitno prouči materijale koje im dostavljaju i  hitno kazne odgovorne.

Podnose kaznenu prijavu za kaznena djela protiv okoliša – ugrožavanje okoliša postrojenjem, opisano  i kažnjivo po Članku 197. stavak 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo ugrožavanje okoliša otpadom, opisano i kažnjivo po članku 196. stavak 2 Kaznenog zakona danas kazneno prijavljujemo TD Ekoplus d.o.o. i njenog direktora Josipa Dedića, što ne znači, napominju u Eko Stožeru,  da se popis optuženih neće proširiti.

Napominju da su revizijski nalazi projekta predstavljeni Skupštini Primorsko-goranske županije još 2013. godine jasno naglasili probleme odabrane lokacije i tehnologije.

Političke „elite“ Primorsko-goranske županije i grada Rijeke oglušile su se na sve primjedbe. Sada nam se obećava rješenje do kraja ove godine. Kakvo je to rješenje i za koje probleme jasno govori izjava sa jučerašnje tiskovne konferencije koju je održao Županov glasnogovornik tvrdeći da „Marišćina uostalom nije ekološki nego olfaktorni problem. To nije pitanje zagađenja okoliša, nego smrada”.

Čak i da se radi o isključivo olfaktornom problemu, dugoročna izloženost smradu je dovoljna da ugrozi zdravlje  mještana. Zaista je nevjerojatno kako politički pijuni smatraju svoje stranačke iskaznice dokumentom koji im omogućava lagodno iskrivljavanje medicinskih dokaza. Nevjerojatna je i lakoća kojom se ti stručnjaci opće prakse razbacuju ovakvim tragikomičnim izjavama.

Bez obzira na to, vjerujemo da će se ozbiljna pravosudna institucija kao što je Državno odvjetništvo konačno angažirati i pokrenuti kazneni proces protiv odgovornih osoba TD Ekoplus d.o.o. koji godinama ugrožavaju zdravlje mještana na području Općine Viškovo“, zaključuju u Eko Stožeru.

Komentari