Učenici Srpske gimnazije najbolji na natjecanju iz hrvatskog, a poučavala ih jedina hrvatska “Milijunašica” Mira Bićanić

78

Rezultati natjecanja iz hrvatskog jezika mnoge su iznenadili jer se ustanovilo da učenici koji su najbolje riješili ispit dolaze iz Srpske gimnazije. Aleksandar, Đorđe i Siniša briljirali su na natjecanju Gradske knjižnice Zagreb, na kojemu se jednom mjesečno u ukupno sedam etapa provjeravalo znanje hrvatskog jezika i književnosti s ciljem testiranja znanja uoči državne mature.

Kako su se ostali čudili njima, tako se oni čude drugima što su se iznenadili njihovim uspjehom. Zašto ne bi dobro znali hrvatski koji im je blizak, dok netko postiže odlične rezultate u engleskom, koji mu nije ni blizak ni materinji, rekao je Đorđe za Slobodnu Dalmaciju. 

Na kvizu su bile četiri grupe pitanja. Hrvatska književnost, svjetska književnost, opća kultura i gramatika. Odlikaši napominju da se nisu puno pripremali.

Zanimljivo, učiteljica hrvatskog jezika koja im je pomagala u pripremama je jedina pobjednica hrvatskog Milijunaša Mira Bićanić. Ona je jedina u povijesti kviza “Tko želi biti milijunaš” odnijela najveći iznos od milijun kuna.

Učenici su se sa srpskim jezikom prvi put susreli u Pravoslavnoj gimnaziji, stoga kao prvi jezik ističu hrvatski. U gimnaziji uče i hrvatski i srpski jezik. U Srpskoj gimnaziji vide prednost u tome što uče o značajnim srpskim književnicima, za koje se u hrvatskim školama ne može čuti.

Još nisu donijeli odluku što će studirati. Siniši je otvoren za sve, a Aleksandar i Đorđe pokazuju interes za farmaciju, medicinu ili stomatologiju.

 

Komentari