U tjedan dana u Rijeci, Opatiji i na Rabu zaredale krađe novčanika!

26

U proteklih tjedan dana na području Opatije, Raba i Rijeke zaredale su krađe novčanika.

U Opatiji su u tri slučaja zabilježene krađe, na šetnici je nepoznati počinitelj iskoristio nepažnju 51-godišnje talijanske državljanke te joj ukrao novčanik s osobnim dokumentima, novcem i bankovnim karticama.

U parku je iz vrećice 23-godišnje hrvatske državljanke ukraden novac, dokumenti, mobitel i drugi predmete, dok je iz otvorenog vozila 48-godišnjeg hrvatskog državljanina otuđen novčanik s novcima i dokumentima.

U Palitu na Rabu oštećena je 50-godišnja hrvatska državljanka kojoj je kradljivac iz torbe odnio novčanik s novcima, dokumentima i bankovnim karticama, baš kao i na riječkoj tržnici gdje je oštećena 53-godišnja hrvatska državljanka, dok je u Rijeci 65-godišnjakinji iz trgovačkih kolica ukradena vrećica s novčanikom te novcima, osobnim dokumentima i bankovnim karticama.

Ukupna materijalna šteta oštećenih vlasnika procjenjuje se na više od 17 tisuća kuna.
Kradljivci najčešće koriste mjesta na kojima se nalazi veliki broj ljudi, gužve u trgovačkim centrima, tržnicama, na kolodvorima, često rade u grupama, dok jedan odvlači pozornost, drugi zavlači ruku u džep ili torbicu, izvlači novčanik i predaje ga trećoj osobi koja nestaje u gužvi.

Policija savjetuje građane da osobito paze u gužvama, novac i dokumente nikada ne ostavljaju bez nadzora, da obratite pažnju da li ih netko prati. Valja znati da džepari najprije biraju žrtvu.

Treba se čuvati guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor. Novac i vrijedne predmete ne treba pokazivati drugim osobama, novac i dokumente uvijek treba nositi odvojeno, u  kupovinu ne treba nositi veći iznos novca, već koristiti bankovne kartice. Torbu uvijek treba držati zatvorenu i ispred sebe, u gužvi treba skinuti ruksak i staviti ga ispred sebe!

Torbu, novčanik, mobitel ili vrećice nikako se ne smije ostavljati na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina, kao niti novčanik u stražnjem džepu. Ukoliko ste ipak postali  žrtvom džepara odmah pozovite policiju na telefon 192.

I za kraj, savjet policije – Pretražite najbližu okolicu, ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet spremite ga u vrećicu te predajte policiji. Postoji mogućnost  da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja!

Komentari