U svibnju u 10 hrvatskih gradova počinje provedba nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća!

14

U svibnju će u deset hrvatskih gradova početi provedba nacionalnog programa ranog otkrivanja raka pluća, zloćudne bolesti od koje svake godine u Hrvatskoj oboli oko 3000 ljudi.

Prema dostupnim statistikama, petogodišnje preživljenje pacijenata je  je 6 posto, što je na samom dnu ljestvice europskih zemalja. Petogodišnje preživljenje u Americi je  15-20 posto, u Velikoj Britaniji 10 posto.

U sklopu ovoga programa liječnici obiteljske medicine upućivati će na preventivne preglede rizičnu skupinu pušača starijih od 50 godina. Pregledi će biti obavljani CT uređajima niske doze zračenja.

Rano otkrivanje bolesti jedini je način da se rak pluća liječi, budući da sve suvremene ciljane terapije nude preživljenje, ali ne i trajno izlječenje.

Nizozemska i Belgija su jedine europske zemlje koje su do sada provele preventivne i screening programe kakve sada uvodi Hrvatska. Ovim je programom u tim zemljama smrtnost od karcinoma pluća smanjena za 25-40 posto.

Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) je povodom međunarodnog Tjedna svjesnosti o sigurnosti pacijenata u ponedjeljak je organizirala stručni panel „Europa jednakih mogućnosti (za pacijente s rakom pluća“) na kojem su predstavljeni rezultati opsežnog istraživanja The Economist Intelligence Unita.

Prvi rezultati istraživanja na uzorku od 13 zemalja pokazali su kako su potrebne kvalitetnije zdravstvene politike tijekom cjelokupnog putovanja pacijenta kroz zdravstveni sustav kako bismo smanjili smrtnost od raka, a posebnu je pozornost potrebno obratiti na prevenciju i dostupnost dokazano učinkovitim i inovativnim metodama liječenja“, istaknula je dr. Mary Bussell, voditeljica voditeljica istraživanja The Economist Intelligence Unita napomenuvši kako se će se istraživanju uskoro priključiti i Hrvatska i na taj način dobiti informacije o najboljim praksama u liječenju raka pluća u Europi, ali i relevantne podatke koji će doprinijeti u oblikovanju sveobuhvatnih i dugoročnih rješenja kako bi se pomoglo hrvatskim pacijentima u bori protiv ove zloćudne bolesti.

Izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar zdravstva Milan Kujundžić na panelu je istaknuo borbu protiv raka pluća kao prioritet zdravstvene politike u 2019. godini. „Hrvatska je trenutno u završnoj fazi izrade Nacionalnog plana protiv raka koji će dati vrijedne smjernice za poduzimanje strukturnih i organizacijskih mjera potrebnih za definiranje prioriteta u provođenju onkološke skrbi. Svjesni smo da je preživljenje od raka pluća u Hrvatskoj nisko, a jedan od razloga jest kasno postavljanje dijagnoze. Upravo zato, Ministarstvo je krenulo s pripremom za rano otkrivanje raka pluća te vjerujem da ćemo time, uz terapijske oblike, napraviti pozitivne pomake i smanjiti smrtnost od raka pluća“, najavio je ministar Kujundžić.

Komentari