U svemirsku utrku uključila se i Indija i to s najmanjim troškovima

16

U svemirske avanture upustila se i Indija, koja će biti četvrta zemlja koja je sletila na Mjesec. Indija je potrošila oko 140 milijuna dolara kako bi osposobila Chandrayaan2 za let dug 384 400 kilometara iz svemirskog centra Satish Dhawan na Mjesečev južni pol, gdje bi misija trebala sletjeti 6. rujna.

Usporedbe radi, SAD je na 15 misija Apolla, uključujući šest koje su sletjele na Mjesec, potrošio oko 100 milijardi dolara. Rusija je na na prvu misiju na Mjesec 1966. godine potrošila preko 20 milijardi dolara. Kineska je misija s Mjesečevom letjelicom Chang’e 4 koja je sletjela na Mjesec u ožujku stajala oko 8,4 milijarde dolara.

Indija će upotrijebiti svoj najmoćniji raketni lanser GSLV Mk III koji će lansirati 2,4 tone težak orbiter koji ima rok trajanja otprilike godinu dana. Svemirska letjelica će prenijeti 1,4 tone tešku platformu za slijetanje Vikram koja će, pak, prenijeti 27 kilograma težak lunarni rover Pragyan na ravnicu između dva kratera na Mjesečevom južnom polu.

Direktor indijske Organizacije za istraživanje svemira Sivan rekao je da će to biti “najnapetiji trenuci jer nikada nismo pokrenuli tako kompleksnu misiju”. Otkrio je da je misija pokrenuta kako bi tražili znakove vode i fosilne zapise ranog Sunčevog sustava.

Indija je zemlja koja se još uvijek bori s glađu i siromaštvom pa su svemirske misije neočekivane za nju, no premijer Narendra Modi obećao je poslati ljudsku misiju u svemir do 2022. godine.

Većina stručnjaka kaže da su geostrateški ulozi mali, ali da indijski niskobudžetni model može “osvojiti” sektor komercijalnih svemirskih letova. Analitičar Rajeswari Pillai Rajagopalan rekao je kako će Chandrayaan-2 poboljšati indijsku reputaciju “u vremenu kada globalni i pogotovo azijski svemirski programi postaju sve kompetitvniji”.

Stručnjaci naglašavaju i razliku u cijeni i zaključuju da ipak koliko platiš toliko dobiješ. Naime, američka letjelica Maven može nositi 65 kilograma opreme sa sofisticiranijim instrumentima, a Mangalyaan samo 15.

 

Komentari