U Sloveniji zapaljena skulptura Melanie Trump

54

Zapaljena je drvena skulptura američke prve dame Melanie Trump u blizini njezinog rodnog grada u Sloveniji, što je potaknulo njezino uklanjanje. Brad Downey, američki umjetnik koji je izradio kip, rekao je da je ciljan na 4. srpnja, kada se obilježava Dan neovisnosti u SAD-u.

Umjetnik iz Berlina naredio je da se kip ukloni sljedeći dan nakon što je zapaljen. Policija je rekla agenciji Reuters da je pokrenula istragu. Bijela kuća nije odmah odgovorila na zahtjev za komentarom.

Skulptura Melanie Trump, koja bi se mogla opisati kao samo grubo nalik prvoj dami SAD-a, isklesana je iz debla stabala na periferiji Sevnice, njezinog rodnog grada u središnjoj Sloveniji. Kip prikazuje gospođu Trump, odjevenu u plavi kaput sličan onom koji je nosila na inauguraciji svog supruga i s rukom koja gestikulira prema nebu. Skulptura je dobila kritike kada je postavljena u srpnju 2019. godine. Neki stanovnici kip su označili kao „sramotu“, žaleći se da više liči na Štrumpfa nego na prvu damu.

Downey je rekao Reutersu da želi razumjeti tko je ciljao na kip i zašto. Kazao je da se nada da će kip otvoriti dijalog o političkoj situaciji u SAD-u, uključujući i burnu raspravu o imigraciji. Melania Trump, manekenka je koja je odrasla u Sloveniji, a u SAD je došla kao imigrant 1990-ih. U nedavnim govorima Donalda Trumpa, uključujući njegovo obraćanje na Dan neovisnosti, američki predsjednik oštro je osudio one koji su uništili ili srušili statue. Otkako je Donald Trump izabran za američkog predsjednika 2016. godine, Sevnica je postala turistički magnet, jer posjetitelji traže uvid u rane godine Melanie Trump.

Izvor: BBC

Komentari