U Primorsko-goranskoj županiji troje novozaraženih, Istra bez novooboljelih

Sve više općina i gradova potpisuje sporazume o slobodi kretanja. Stožer civilne zaštite PGŽ takvi zahtjevi ne vesele

88
Foto/Screenshot

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata tri su novozaražena koronavirusom.

Imamo tri novooboljela, dvije osobe su međusobno povezane s jednim ranije poznatim slučajem, radi se o obitelji od kojih je jedan član bio u samoizolaciji zbog boravka u inozemstvu i razvio je znakove bolesti. S obzirom da je drugi član obitelji zdravstveni djelatnik, oboje su testirani neovisno o tome što nije bilo simptoma kod druge osobe kao kontakta i dobili smo pozitivne nalaze. To nam je donekle zakompliciralo situaciju, jer moramo rigorozno djelovati unutar zdravstvene ustanove kako bi spriječili širenje. Upravo su te mjere od sinoć poduzete. Kontakti su odmah stavljeni u izolaciju. Nadamo se da ćemo uspješno spriječiti daljnje širenje unutar te ustanove. Treća osoba također je došla iz inozemstva“, kazao je dr. Dobrica Rončević, glavni epidemiolog u NZJZ na današnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije.

Na upit novinara što je s ljudima koji su stigli avionom iz Velike Britanije i sletjeli na Krk dr. Rončević je kazao kako su svima uzeti brisevi, našim građanima i strancima, a tijekom petka bit će obaviješteni o nalazima. U PGŽ trenutno ima 48 oboljelih, 15 je ozdravilo, kazao je.

Načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ Marko Boras Mandić kazao je kako ga današnje brojke, najveće u ovom tjednu, ne vesele, ali šalju poruku da je virus tu, nema opuštanja, ide Uskrs, lijepo vrijeme.

Znamo da ide liberalizacija kretanja građana tako što se spajaju određene administrativne cjeline, ali usudio bih se reći da smo u najdelikatnijoj, najozbiljnijoj, najzahtjevnijoj fazi, pogotovo uoči Uskrsa kada ćemo imati više kontakata. Svakako bi htjeli izbjeći da za 10 ili 14 dana da sve što smo dobro napravili bacimo u vjetar”, kazao je Boras Mandić uz poruku građanima „priča nije gotova, budimo odgovorni, držimo distancu, poštujmo mjere, izlazimo iz kuće samo ako je to potrebno“.

Mi smo i ovaj tjedan kao Stožer civilne zaštite PGŽ donijeli jednu preporuku, direktnu, rigoroznu, a odnosi se na nošenje maski u zatvorenim prostorima“, dodao je Boras Mandić.

Novinare je zanimalo u kojoj je fazi dogovor oko ukidanja propusnica.

Nas ova tema ne veseli. Istra ima 200 tisuća stanovnika i podijeljena je u sedam cjelina. Mi smo ovdje otvorili temu da područje od 200 tisuća stanovnika spojimo u jednu cjelinu, na ovaj način radimo upravo suprotno od onoga što su radili kolege u Istarskoj županiji. Nas u Stožeru PGŽ ne veseli, ali poštivat ćemo odluke koje budu donesene na terenu i budu odobrene od Stožera civilne zaštite RH“, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ Marko Boras Mandić dodavši kako im je, osim dijela Riječkog prstena, otoka Krka i dijela Liburnije, takav sporazum najavila Crikvenica, Novi Vinodolski i Vinodolska općina.

U Istri danas nema novooboljelih. Do sada je ukupno u Istri oboljela 81 osoba, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Aleksandar Stojanović.

Još je jedan pacijent izliječen, što je ukupno 19 izliječenih od koronavirusa u Istarskoj županiji.

Do sada je testirano 767 briseva, a u samoizolaciji se nalazi 908 osoba, među njima su i građani Istre koji su stigli iz Tunisa i Austrije, rekao je dr. Stojanović. Tri osobe koje su zrakoplovom stigle iz Tunisa testirane su i negativne su na koronavirus, ali se nalaze u samoizolaciji, kao i oni koji su stigli iz Austrije za koje nalazi još nisu poznati.

Tijekom jučerašnjeg dana u Istri je uzeto je 46 uzoraka brisa koji su poslani u laboratorij u Zagreb.

 

 

 

 

 

Komentari