U požarima u Australiji ubijeno je ili je stradalo 3 milijardi životinja

13

Gotovo tri milijarde životinja ubijeno je ili stradano tijekom razornih požara u Australiji u prošloj godini, kažu znanstvenici. Otkriće i podaci znače da je riječ o jednoj od “najgorih katastrofa divljih životinja u modernoj povijesti”, rekao je Svjetski fond za prirodu (WWF), koji je izvještaj predstavio javnosti. Veliki plamenovi prošlog ljeta odjeknuli su u svim australijskim državama i usmrtili najmanje 33 osobe. Sisavci, gmazovi, ptice i žabe uginuli su u plamenu ili od gubitka staništa.

Tijekom vrhunca krize u siječnju, znanstvenici su procijenili da je samo u Novom Južnom Walesu i Viktoriji ubijeno 1,25 milijardi životinja. No nova procjena odnosi se na veće područje. Oko 11,46 milijuna hektara – površina usporediva s veličinom Engleske – nestala je u požarima od rujna do veljače. “Kada razmišljate da je gotovo tri milijarde autohtonih životinja na putu požaru, to je apsolutno ogromno – teško je shvatiti broj”, rekao je prof. Chris Dickman, koji je nadgledao projekt 10 znanstvenika s australijskih sveučilišta.

Rekao je da još ne mogu navesti točan broj smrtnih slučajeva, ali napomenuo je da su šanse da životinje pobjegnu od požara i preživjele izrazito niske zbog nedostatka hrane i skloništa. Broj se temeljio na broju stanovnika i procjeni gustoće životinja prije katastrofe. Ograničenja podataka značila su da neke skupine – poput beskralješnjaka, riba i kornjača – nisu bile uključene u procjene.

U veljači je australska vlada identificirala 113 životinjskih vrsta kojima je nakon požara trebala hitna pomoć. Gotovo svi na popisu izgubili su najmanje 30% svog staništa u umjerenim šumama i travnjacima australijskog juga i istoka. Koale, kao i vrste ptica, riba i žaba – bile su među onima kojima je pomoć potrebna najviše, rekli su stručnjaci. Stručnjaci su također rekli da je dim od požara povezan s više od 445 smrtnih slučajeva.

Vlada je obećala 50 milijuna američkih dolara za oporavak divljih životinja i staništa, ali ekolozi su pozvali Australiju da pojačaju zakone o očuvanju. U Australiji se provodi istraga kraljevske komisije o požarima, čije bi izvješće trebalo biti poznato u listopadu.

Izvor: BBC

Komentari