U Parizu obilježena stota obljetnica završetka Prvog svjetskoga rata

209

Proslava stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata u Parizu je okupila 85 šefova država, vlada i međunarodnih organizacija.

Francuski predsjednik Emmmanuel Macron stigao je po aveniji Champs-Elysees, zajedno sa svojim gostima, do Slavoluka pobjede gdje se održala središnja proslava. Nakon francuske Marseljeze, predsjednik Macron je obavio smotru počasnih postrojbi, a potom je zajedno s drugim čelnicima poslušao srednjoškolce koji su čitali izvatke iz svjedočanstava vojnika napisanih 11. studenoga 1918., na dan potpisanog primirja.

Macron se u svome govoru prisjetio Prvog svjetskog rata i njegovih žrtava, naglasivši kako danas povijest prijeti da će se ponoviti, te da je odgovornost čelnika okupljenih u Parizu “prenijeti našoj djeci svijet o kojem su generacije sanjale”.

Svečanost je završila odavanjem počasti Neznanom junaku, zvucima Bolera Mauricea Ravela, te minutom šutnje koju je prekinuo zvuk trube kojom se označava primirje.

Nakon svečanosti stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, predsjednica Grabar-Kitarović susrela se u Elizejskoj palači s predsjednikom Macronom te ostalim svjetskim čelnicima. Tijekom dana održana je i sjednici Pariškog foruma za mir.

 

Komentari