S klapom Kastav nastupa meksički zbor Coro Normalista, koji je pjevao papi Ivanu Pavlu II.

26

U nedjelju, 23. lipnja u 11 sati u Crkvi Svete Jelene Križarice u Kastvu za vrijeme i nakon nedjeljne mise nastupa Coro normalista de Puebla – Meksiko, predvođen maestrom Jorgeom Altierijem Hernándezom, uz goste žensku i mušku klapu Kastav.

Mješoviti pjevački zbor CORO NORMALISTA DE PUEBLA osnovao je 14. rujna 1964. godine maestro Jorge Altieri Hernández koji je od tada njegov umjetnički ravnatelj i dirigent. U počecima, članovi Zbora su bili mladi učenici Instituta Normal (Institut za obuku nastavnika), dok su sada njegovi članovi uglavnom prosvjetni radnici različitih obrazovnih ustanova, kao i studenti raznih područja.

Repertoar zbora Normalista obuhvaća klasične i duhovne skladbe te djela meksičke i internacionalne folklorne glazbe. Često nastupa uz pratnju simfonijskog orkestra, komornog orkestra, mariachi sastava i raznih drugih instrumnetalnih ansambala. Zbor je sudjelovao u izvedbama nekoliko glazbeno-scenskih djela poput opera La Traviata i Rigoletto Giuseppea Verdija te opere Carmen Georgesa Bizeta.

Među najznačajnije nastupe Zbora ubraja se onaj u Vatikanu pred papom Ivanom Pavlom II. u rujnu 1997. godine, dok je u gotovo pedeset i pet godina neprekidnog rada održao brojne koncertne nastupe u Meksiku, zatim petnaest puta gostovao u Sjedinjenim Američkim Državama, deset puta u Južnoj Americi gostujući u Argentini, Brazilu, Čileu, Ekvadoru, Kolumbiji i Peruu, dva puta bio na azijskoj turneji u Sibiru te dvadeset puta posjetio evropski kontinent, gdje je sudjelovao na festivalima, natjecanjima i koncertima u Austriji, Belgiji, Bugarskoj, Češkoj, Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Mađarskoj, Nizozemskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj i Turskoj.

Jorge Altieri Hernández rođen je u Puebli, u Meksiku, 5. travnja 1939. godine. Čovjek velike senzibilnosti, posvećen ljubavi prema glazbi i zborskom pjevanju pronoseći ljepotu glazbene umjetnosti širom svijeta. Od najranije dobi pokazuje veliku brigu i zanimanje za obrazovanje, umjetnost i kulturu.

Bio je umjetnički voditelj brojnih glazbenih skupina, ali njegov je najveći uspjeh osnivanje i stvaranje Mješovitog pjevačkog zbora CORO NORMALISTA DE PUEBLA 1964. godine te Simfonijskog orkestra koji je pod okriljem Zbora onovan 1996. godine.

Tijekom svoje neumorne karijere dobitnik je brojnih vrijednih nagrada i priznanja, kako za dostignuća na području umjetnosti i obrazovanja, tako i za ona na području humanog rada.

Među najnovijim je priznanje Clavis Palafoxianum Vlade države Puebla dodijeljeno u rujnu 2017. godine te Mozartova medalja, uručena u siječnju ove godine u Mexico Cityju, kojom se nagrađuju istaknute osobe i institucije akademske glazbene zajednice. Kao promotor glazbene kulture i zborskog pjevanja utemeljitelj je i organizator svjetskog Festivala pjevačkih zborova Puebla – Meksiko, na kojem se od njegovog početka, 2000. godine, predstavilo više od 8.000 umjetnika iz 40 zemalja Europe, Azije te Sjeverne i Južne Amerike.

Komentari