U Japanu velike poplave, mnogi evakuirani

21

Razorne kiše u Japanu uzrokuju poplave i klizišta. Vjeruje se da je 15 osoba mrtvo, a 9 nestalo na japanskom otoku Kyushu. Četrnaest žrtava pronađeno je u istoj poplavljenoj kući. Vlasti su naredile da se evakuira više od 200.000 ljudi, a 10.000 vojnika pošalje u pomoć spasiocima.

Očekuje se da će jaka kiša nastaviti preko noći i tijekom nedjelje. Japanska meteorološka agencija priopćila je kako takve padaline nikada nisu bile viđene u regiji.Premijer Shinzo Abe pozvao je ljude da budu na “maksimalnoj pripravnosti”. Najteže su stradale prefekture Kumamoto i Kagoshima. Guverner Kumamota, Ikuo Kabashima, rekao je novinarima da su žrtve u staračkom domu pronađene “u kardio-respiratornom napadu” – izrazu koji se u Japanu koristi prije nego što liječnik službeno potvrdi smrt.

Jedna žena koja je potražila utočište u centru za evakuaciju rekla je da nikada nije zamišljala da kiša može biti tako snažna, dok je druga rekla da može osjetiti vibracije vrele vode iz obližnje rijeke. Haruka Yamada, koja živi u Ashikiti u prefekturi Kumamoto, rekla je za Kyodo: “Vidjela sam kako se velika stabla i dijelovi kuća ispiraju i čula sam kako se u nešto urušavaju. Zrak je ispunjen mirisom curenja plina i kanalizacije.” NHK televizijska kuća kaže da postoje izvještaji da je osam kuća u gradskom okrugu Takinoue u potpunosti nestalo.

Izvor: BBC

Komentari