U Hrvatsku stiže saharski zrak koji je užario Europu: Danas i do 36 stupnjeva!

61

Meteorolog N1 Bojan Lipovšćak ističe kako se anticiklonalno polje visokog tlaka postupno premješta prema istoku. Topli saharski zrak, koji je uzrok toplinskog vala koji je zahvatio Španjolsku i Francusku, premješta se prema istoku te i nad našim krajevima temperatura zraka raste.

Hladni nestabilan zrak koji prodire s Atlantika proteže se nad središnjom Europom sjeverno od Alpa. Na granici toplog i hladnog zraka dolazi do jakog razvoja frontalne naoblake praćenih grmljavinom, pljuskovima te udarima vjetra. Zona nestabilnosti u obliku hladne fronte premještat će se sjeverno od Alpa i samo manja količina nestabilnog zraka prodrijet će sutra nad naše kontinentalne krajeve.

Na Jadranu će se zadržati stabilno vruće vrijeme. Jutros su temperature zraka u unutrašnjosti bile od 14 do 18, u planinama oko 11, a na Jadranu toplo jutro s minimalnom temperaturom iznad 20 stupnjeva Celzija.

Danas i do 36 stupnjeva!

Danas će se uz obilje sunca živa u termometru popeti i do 36 stupnjeva, dok će na Jadranu biti oko 32. Puhat će slab, a u planinama umjeren jugozapadni vjetar.

U noći na utorak naoblačenje sa sjeverozapada zahvatit će sjeverne krajeve unutrašnjosti. U utorak u sjevernim krajevima unutrašnjosti kratkotrajna brza promjena vremena povezana s prolazom hladne fronte sjeverno od Alpa. Uz pad temperature mogući su pljuskovi i grmljavina te jaki udari vjetra. U Podravini, Slavoniji i Baranji moguća je i tuča.

U nastavku tjedna u unutrašnjosti nestabilno s grmljavinskim pljuskovima izraženijim u četvrtak i petak. Na Jadranu će se cijeli tjedan zadržati sunčano i vruće vrijeme uz vjetrove dnevne cirkulacije i poslijepodnevni maestral. Noći i dalje

tople s najnižom temperaturom iznad 20 stupnjeva Celzija. Temperatura mora je ugodna za kupanje i mjerimo od od 22 do 25°C. Oprez! UV indeks je vrlo visok.

L.B.

Komentari