U Hrvatskoj od početka godine 33 oboljela od ospica, u Primorsko-goranskoj županiji niti jedan!

24

Hrvatski zavod za javno zdravstvo do utorka 24. rujna 2019. godine zaprimio je dojave o 33 oboljela od ospica u Hrvatskoj.

Od početka 2019. najviše je oboljelih u Splitsko-dalmatinska (14 oboljelih), u Zagrebu (11 oboljelih), u  Brodsko-posavskoj županiji (5 oboljelih),  u Zadarskoj županiji  (2 oboljelih),  u Dubrovačko-neretvanska županija (1 oboljeli).

Trenutno novo oboljeli od ospica javljaju se isključivo u Gradu Zagrebu. U drugim županijama oboljeli su utvrđeni uglavnom tijekom prve polovice godine.

Od ukupno 33 oboljelih od  ospica, devet je slučaja „uvezeno“, zarazu su stekli izvan Hrvatske, 14 osoba zarazilo se u Hrvatskoj u kontaktu s oboljelima od ospica, za 10 oboljelih ne može se utvrditi jesu li zaraženi izvan ili u zemlji, 12 oboljelih osoba je necijepljeno, 5 oboljelih je nepotpuno cijepljeno (samo jednom dozom cjepiva), 2 oboljele osobe su primile 2 doze cjepiva, a u 14 osoba je cjepni status nepoznat, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Zanimljivo, najveći je broj oboljelih u odrasloj dobi.

Za one koji ne znaju, ospice su jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti. Prenosi se kapljičnim putem, u izravnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a rjeđe neizravno svježe kontaminiranim predmetima. Čovjek je jedini prirodni domaćin i rezervoar virusa ospica.

Virus je relativno osjetljiv u vanjskom okolišu te u zraku, na predmetima i površinama preživljava najviše do 2 sata.

Inkubacija najčešće traje  10 do 12 dana,  ali može varirati od 7 do 21 dan. Prosječno prođe 14 dana od izloženosti virusu do pojave osipa.

Zaražena osoba postaje zarazna za okolinu 4 dana prije pojave osipa i ostaje zarazna 4 dana nakon pojave osipa. Osipu prethode respiratorni simptomi (hunjavica, crvenilo očiju, kašalj i slično) i povišena tjelesna temperatura.

Cijepljenje je najučinkovitija zaštita protiv bolesti i stoga je održavanje visokih cjepnih obuhvata u zemlji najbolja zaštita od širenja bolesti i izbijanja epidemije, upozoravaju iz HZZJZ. . Cjepni obuhvati cjepivom protiv ospica u Hrvatskoj 2018. godine bili su sljedeći: u primovakcinaciji obuhvat je iznosio 93,2%, a u revakcinaciji obuhvat je iznosio  94,7%.

U Hrvatskoj se svake godine bilježe importirani slučajevi bolesti no upravo visoki cjepni obuhvati štite od daljnjeg širenja bolesti.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC)  u razdoblju od 1. Kolovoza .2018. do 31.srpnja 2019. u zemljama EU/EEA od ospica je oboljelo 13 113 osoba, a najviše oboljelih bilo je u Francuskoj (2560), Italiji (1845), Poljskoj (1580) i Rumunjskoj (1453). Najveći broj oboljelih bilježi se od ožujka do svibnja 2019. I to u svim dobnim skupinama.  Za 63 % oboljelih u kojih je poznat cjepni status, čak 69% nije nikad cijepljeno, a 19% je cijepljeno samo jednom dozom cjepiva protiv ospica.

Kad se pojavi prvi oboljeli od ove, jedne od najzaraznijih infektivnih bolesti, rano postavljanje sumnje omogućuje promptnu primjenu protuepidemijskih mjera što je od ključne važnosti, poručuju iz HZZJZ.

Komentari