U Hrvatskoj koronavirusom zaražena 551 osoba, Stožer upozorava građane na lažne volontere Crvenog križa: “Ne otvarajte vrata onima koji od vas traže novac”

54
Foto/Screenshot HRT

U Hrvatskoj je od jučer u 16 sati 56 novih bolesnika, ukupno ih je 551, a 37 osoba je ozdravilo. U proteklih 24 sata detektirano 70 novih bolesnika, što je s epidemiološke strane zadovoljavajući podatak. Prosječna dob bolesnika je 48,2 godine, 54 posto bolesnika su muškarci, a postotak bolesnika iznad 60 godina je 25 posto“, rekao je ministar Vili Beroš na jutrošnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite RH.

Od jučer u Hrvatskoj imamo tri bolesnika, zadnja je 65-godišnja bolesnica iz Slavonskog Broda, koja je bila i onkološki bolesnik“, dodao je ministar Beroš izrazivši sućut obiteljima preminulih.

Dosad je obavljeno ukupno 4.482 testiranja. U posljednja 24 sata, obavljeno je 524 nova testiranja.

Građani se sve više i bolje pridržavaju uputa Stožera za civilnu zaštitu RH temeljem uputa HZJZ-a, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Najavio je stupanje na snagu dvije nove odluke.

Prva odluka se odnosi na dopuštenje rada određenih specijaliziranih trgovina u sastavu tržnica kako bi se povećao kapacitet opskrbe građana i kako bi se pomoglo poljoprivredi. To su dućani koji prodaju hranu, higijenske artikle, poljoprivredne trgovine i oni koji prodaju hranu za životinje”, kazao je Božinović Druga odluka odnosi se na rad prodavaonica u kojima se prodaje građevinski materijal za područje Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, zbog prodaje materijala koji je potreban za saniranje zbog šteta od potresa.

Božinović je upozorio i na manipulacije propusnicama.

Kod propusnica policija ima određenih sumnji na manipulacije. Tko to radi mora znati da je to ozbiljno kazneno djelo krivotvorenja isprava i tu neće biti oprosta. Predviđeno je od 6 mjeseci do 5 godina zatvora sankcija, a u ovoj situaciji se neće izricati minimalne kazne“, poručio je Božinović. Naglasio je kako je u tijeku koordinacija s Ministarstvom uprave oko izrade aplikacije koja će smanjiti manipulacije sa izdavanjem potvrda.

Iz Stožera civilne zaštite RH upozoravaju građane na pojedince koji se građanima lažno predstavljaju kao volonteri Crvenog križa.

Ne otvarajte vrata onima koji od vas traže novac. Naši volonteri  za naše usluge traže novac, molimo da takve istoga trena prijave policiji“, kazao je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa te je zamolio građane da volontere Crvenog križa ne doživljavaju kao dostavnu službu.

[OPREZ] Pojavili su se lažni volonteri koji se predstavljaju kao Crveni križ i varaju stare i nemoćne! Naši volonteri ne…

Objavljuje Hrvatski Crveni križ/Croatian Red CrossČetvrtak, 26. ožujka 2020.

Komentari