U Hrvatskoj cijepljeno 46 000 ljudi – Od ponedjeljka kreće docjepljivanje drugom dozom

30

Hrvatski zavod za javno zdravstvo priopćio je kako je do sredine siječnja prvu dozu cjepiva protiv Covida-19 u Hrvatskoj primilo 45 906 osoba. Od toga, na području Primorsko-goranske županije cijepljeno je 4000 osoba.

Od ponedjeljka, 18. siječnja kreće docjepljivanje drugom dozom. Docijepljivat će se osobe koje su od 27. prosinca diljem Hrvatske cijepljenje cjepivo tvrtke Pfizer/BioNTech, koje je ujedno prvo registrirano cjepivo na tržištu EU. Cijepljenje drugom dozom organizirat će se na istom mjestu i na isti način kao i prigodom prvog cijepljenja. Kako je priopćeno, točne termine za docjepljivanje odredit će zdravstvene ustanove i domovi za starije i nemoćne koji su proveli i prvo cijepljenje. Svi koji zbog opravdanih razloga neće moći pristupiti cijepljenju drugom dozom u predviđenom terminu trebaju se javiti izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom zavodu za javno zdravstvo radi dogovora o drugoj dozi. Sve osobe cijepljene cjepivom Pfizer potrebno je docijepiti istim cjepivom za tri tjedna.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da optimalni razmak između primitka prve i druge doze tog cjepiva bude od 21 do 28 dana. Prema kliničkim studijama, najveći razmak između primitka prve i druge doze ne bi trebao biti dulji od šest tjedana, barem dok se ne prikupe znanstveni dokazi koji bi potvrdili opravdanost većih razmaka, piše Hina.

Komentari