U bečkom zoološkom vrtu rođen mali morski lav

71

Siv, naboran i jako sladak: ovim se riječima može opisati prinova u bečkom zoološkom vrtu Tiergarten Schönbrunn. Tamo je, naime, 2. srpnja 2020. na svijet došlo mladunče južno američkog morskog lava. Prvih nekoliko dana majka i beba bili su odvojeni od očiju javnosti, a od 7. srpnja konačno ih mogu vidjeti i sve posjetiteljice i posjetitelji.

Prvo je to mladunče mlade ženke južnoameričkog morskog lava zvane Peaches koja je 2016. preselila k nama iz zoološkog vrta Hellabrunnu Münchenu. Pokazalo se da je Peaches sjajna majka. Doji svoje mladunče i pomno ga čuva“, kaže ravnatelj bečkog zoološkog vrta Stephan Hering-Hagenbeck.

Čeka se odabir imena © Daniel Zupanc

Mladunče je mužjak, ali usred cijelog uzbuđenja još nije bilo vremena za odabir odgovarajućeg imena.

Peachesi njezino mladunče žive u posebno uređenom plitkovodnom dijelu nastambe morskih lavova. Ova vrsta, doduše, zna plivati već od rođenja, ali trebat će još nekoliko dana dok maleni ne otkrije radost brčkanja u vodi.

Kada postane dovoljno vješt u kretanju na kopnu i u vodi, tada će se zajedno s majkom pridružiti ostalim morskim lavovima u nastambi.

U zoološkom vrtu Tiergarten Schönbrunn zadovoljni su razvojem ove mlade životinje. „Maleni teži oko deset kilograma. Prvih šest do osam mjeseci je na dojenju. Kada je gladan, već to zna i glasno pokazati“, objašnjava Hering-Hagenbeck.

Južnoamerički morski lavovi − kao što im i samo ime govori − žive na obalama Južne Amerike u kolonijama. Glava nastambe u bečkom zoološkom vrtu ujedno je i otac mladunčeta zvan Comandante.

Prvih 6 do 8 mjeseci je na dojenju © Daniel Zupanc

Komentari