U Austriji započeo lockdown za necijepljene – trajat će do 24. studenog

114

U Austriji je danas započeo lockdown za necijepljene. Ova mjera rijedak je potez koji naglašava rastuće ogorčenje europskih čelnika prema onima koji još nisu cijepljeni protiv Covida-19.

Kancelar Alexander Schallenberg rekao je novinarima u petak da bi vlada trebala dati “zeleno svjetlo” za taj potez ovog vikenda. “Cilj je jasan: želimo u nedjelju dati zeleno svjetlo za zatvaranje u cijeloj zemlji za necijepljene”, rekao je Schallenberg na konferenciji za novinare u Innsbrucku.

Ranije je stopu procijepljenosti u zemlji nazvao “sramotno niskom” i nagovijestio da će mjera biti pokrenuta za nekoliko dana. “U drugim državama ta je stopa puno veća – sramotno je jer imamo dovoljno dostupnih cjepiva”, rekao je Schallenberg na zasebnoj konferenciji za novinare u četvrtak.

Njegovo upozorenje stiglo je kada je val infekcija Covid-19 zapljusnuo središnju Europu. Trotjedno djelomično zatvaranje najavljeno je u Nizozemskoj u petak navečer, izvijestio je Reuters, a zdravstveni dužnosnici zabilježili su brzi porast slučajeva. “Večeras donosimo vrlo neugodnu poruku s vrlo neugodnim i dalekosežnim mjerama”, rekao je nizozemski premijer Mark Rutte u televizijskom obraćanju, naređujući restoranima, supermarketima i maloprodajnim trgovinama da rano zatvore i ponovno uvode mjere socijalnog distanciranja. “Virus je posvuda i svugdje se treba boriti protiv njega.”

Norveška je također najavila nove mjere u petak, dok se ljudi u njemačkoj prijestolnici Berlinu pripremaju za nova ograničenja koja stupaju na snagu u ponedjeljak.

Prema austrijskom planu, koji je dogovoren u rujnu, necijepljeni Austrijanci suočit će se s naredbom da ostanu kod kuće nakon što 30 posto kreveta intenzivne njege bude zauzeto pacijentima s Covid-19. Necijepljene osobe već su isključene iz zabavnih sadržaja, restorana, frizera i drugih dijelova javnog života u Austriji. Necijepljenima je naređeno da ostanu kod kuće osim iz nekoliko ograničenih razloga; pravila će nadzirati službenici koji provode provjere na licu mjesta onih koji su vani.

Oko 65 posto stanovništva Austrije u potpunosti je cijepljeno protiv Covida-19, što je jedna od nižih stopa u Europskoj uniji.
“Jasno je da će ova zima biti neugodna za necijepljene”, upozorio je Schallenberg u četvrtak. “Zaključavanje za necijepljene znači da se ne može napustiti dom osim ako ne idete na posao, kupovati osnovne potrepštine, protegnuti noge – upravo ono što smo svi morali proživjeti 2020.”, rekao je. Zatvaranje se ne odnosi na djecu mlađu od 12 godina.

Ova mjera ostaje na snazi do 24. studenog, a kršenje ove mjere kažnjavat će se sa 1450 eura.

Austrija je u subotu zabilježila više od 13 tisuća novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je dosad najveći broj novih slučajeva u toj zemlji. Austrijska vlada razmatra i uvođenje policijskog sata noću. Ako se uvede policijski sat, primjenjivat će se od 22 sata.

Izvor: CNN

L.B.

Komentari