U akciji Zaklade Ana Rukavina Rijeka doprijenila s 53 potencijalnih darivatelja

31

Akcija darivanja matičnih stanica u sklopu Zaklade Ana Rukavina održala se u  srijedu u Rijeci u prostoru Kluba liječnika Hrvatske liječničke komore. Akcijom se dobilo 53 potencijalnih darivatelja.

Akcija nosi naziv Lijek je u nama čime osvještava da možemo  spasiti živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Zato je potreban velik broj upisanih u Hrvatski registar kako bi bile veće šanse da se pronađe kompatibilni darivatelj za oboljelu osobu. Darivatelji iz Hrvatskog registra dosad su darovali 102 transplantata za hrvatske i inozemne pacijente.

Zaklada Ana Rukavina djeluje već 12 godina prikupila je 61.708 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Osim akcija Lijek je u nama Zaklada provodi i akcije Želim život i Novi život za novi život.

Životne priče najviše su nadahnjujuće, kao priča Ankice Begić koja je bolovala od mijelofibroze , no našao se za nju donor iz Amerike. Njezino svjedočanstvo objavljeno u knjizi Indijanac Komanč – moj brat po krvi potiče na razmišljanje i shvaćanje koliko su donori potrebni oboljelima. Jednako poticajna je i knjiga Bolnički dnevnik Ane Mrčić, koja je bolovala od mijelodisplastičnog sindroma, no pronađen je darivatelj i to u Hrvatskom registru!

Komentari