Turistički autobus kod Venecije sletio je s mosta: Među poginulima i osoba iz Hrvatske

548
bus

Najmanje 21 osoba, uključujući nekoliko djece, poginulo je nakon što je autobus sletio s nadvožnjaka u blizini Venecije i zapalio se, kažu dužnosnici. Poginulo je 9 Ukrajinaca, 4 Rumunja, 3 Nijemca, Talijan (vozač), Hrvatica, dva Portugalca i osoba iz Južne Afrike, javlja Sky.

Pet Ukrajinaca, jedan Nijemac i talijanski vozač su među poginulima, rekao je gradski prefekt Michele Di Bari. Među poginulima je i troje djece, uključujući bebu, priopćila je hitna pomoć. Slobodna Dalmacija javlja kako je, prema za sada neslužbenim informacijama, u autobusu koji koji je pao s nadvožnjaka nedaleko Venecije, bilo i dvoje hrvatskih državljana iz Splitsko-dalmatinske županije. Kako neslužbeno doznaju, radi se o mladom bračnom paru, u 20-tim godinama života, koji se vjenčao prije 20-tak dana, a koji je u Italiju otišao na bračno putovanje. Antonela je bila u petom mjesecu trudnoće i stradala je u nesreći. Marko je na intenzivnoj njezi u teškom stanju i bio je životno ugrožen.

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro rekao je da se dogodila “ogromna tragedija”. “Apokaliptična scena, nema riječi”, poručio je na društvenim mrežama. Snimka CCTV nadvožnjaka od utorka navečer pokazala je kako vozilo prolazi pokraj drugog autobusa, prije nego što se prevrne s kolnika.

Ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi rekao je da bi broj žrtava mogao rasti. Poznato je da je 15 osoba ozlijeđeno, od kojih pet teže. Dva brata Nijemca, u dobi od sedam i 13 godina, primljeni su u bolnicu zbog prijeloma kostiju u obližnjem Trevisu. U nesreći su im poginuli roditelji, a dječaci su bili na savjetovalištu.

Autobus u kojem je bilo 39 osoba sletio je s ceste u utorak oko 19:45. Očito ga je iznajmila lokalna tvrtka kako bi prevezla turiste iz povijesnog središta Venecije do kampa u obližnjoj četvrti Marghera.

Svjedoci su rekli da su mogli čuti ljude kako vrište, ali plamen je bio previsok da bi intervenirali. 27-godišnji radnik iz Gambije i njegov kolega bili su među prvima koji su stigli na mjesto događaja. Ispričao je kako je iz autobusa izvukao tri ili četiri osobe, među kojima je bila i jedna mlada djevojka. Jedan čovjek po imenu Leonardo rekao je da je prije zvuka sudara čuo zvuk snažnog kočenja i požurio je saznati što se dogodilo. “Htio sam pomoći”, rekao je za stranicu La Presse, “ali su me spriječili moj prijatelj i policajka jer je autobus još bio u plamenu i prijetila je opasnost od eksplozije.”

Ono što nije jasno je zašto je autobus sletio. 40-godišnji vozač, Alberto Rizzotto, radio je za autobusnu tvrtku sedam godina i nije bilo naznaka na cesti da je pokušao zakočiti prije sudara.. Jedna od teorija je da mu je možda pozlilo nekoliko trenutaka prije nesreće. Massimo Fiorese iz autobusnog poduzeća La Linea rekao je da je vozilo bilo staro manje od godinu dana, a vozač vrlo iskusan. “Postoji video autobusa neposredno prije pada”, rekao je novinskoj agenciji Ansa. “Vozilo dolazi, usporava i koči. Skoro je stalo kad se zabija u zaštitnu ogradu. Mislim da je vozaču pozlilo, jer drugačije to ne mogu objasniti.” Vatrogasci su naposljetku rano u srijedu uklonili uništeni autobus s mjesta nesreće. Prijemni punkt u kojem rade psiholozi i psihijatri postavljen je u obližnjoj bolnici kako bi se pružila podrška obiteljima žrtava. Talijanska premijerka Giorgia Meloni rekla je da su misli zemlje sa žrtvama, njihovim obiteljima i prijateljima.​

Izvor: BBC

Komentari