Trump prišao guverneru Južne Dakote kako bi ga pitao kako se njegov lik može dodati u Mount Rushmore

51

Predsjednik Trump obratio se guverneru Južne Dakote Kristi Noemu pitajući ga kako bi mogao dodati svoje lice u Mount Rushmore. Ikonički spomenik isklesan u obronku Južne Dakote izgrađen je između 1927. i 1939. godine i sadrži lica četvorice predsjednika, Georgea Washingtona, Abrahama Lincolna, Thomasa Jeffersona i Theodorea Roosevelta. Izgrađen je kao dio sheme za povratak na posao prema “Novom dogovoru” tadašnjeg predsjednika Franklina Delana Roosevelta, postavljenog u svrhu suzbijanja Velike depresije.

U intervjuu 2018. godine, guverner Noem rekao je da mu je Trump ranije rekao kako mu je san vidjeti lice na Mount Rushmoreu. U razgovoru za The New York Times prepričao je priču: “Počeo sam se smijati”, rekao je Noem. “Nije se smijao, pa je bio potpuno ozbiljan. Rekao je: Kristi, dođi ovamo. Stisni mi ruku. I tako sam odmahnuo njegovom rukom i rekao sam: Gospodine predsjedniče, trebali biste nekad doći u Južnu Dakotu. Imamo Mount Rushmore. A on kaže: Znate li da je moj san imati lice na Mount Rushmoreu?”

Trump je nedavno održao skup na Mount Rushmoreu u sklopu proslave Dana neovisnosti, usprkos oštrim kritikama onih koji su osjećali da će skup vjerojatno proširiti CoVid-19. Sam Mount Rushmore izazvao je kontroverzu među stanovništvom Dakote. Mnogi unutar zajednice smatraju da je ogromna rezbarija predsjednika koji su nadzirali krađu njihove zemlje uvreda. Iako taj pogled ne dijele svi stanovnici.

Predsjedavajući Harold Frazier ponovio je stavove mnogih domorodačkih stanovnika, kada je u lipnju izjavio: “Ništa ne podsjeća na Great Sioux Nation zemlju koja ne može održati obećanje ili dogovor nego lica uklesana u našu svetu zemlju na onome što su Sjedinjene Države zvale Mount Rushmore. Sada smo prisiljeni svjedočiti rušenju naših zemlja s pompom, bahatošću i vatrom nadajući se da će naše svete zemlje opstati. Ovu pečat s našeg mesa potrebno je ukloniti, a ja sam je slobodan učiniti besplatno ako to moram, ako posjetitelji pogledaju lica tih predsjednika i slave vrline za koje vjeruju da čine Ameriku državom kakva je danas. Dakota vidi lica muškaraca koji su lagali, varali i ubijali nevine ljude čiji je jedini zločin živio na zemlji koju su željeli ukrasti. Sjedinjene Države žele da svi mi budemo građani i obitelj svoje republike, ali kad im dosadi gledati ta lica, ostaje nam gledanje naših zlostavljača.”

Izvor: Thinking Humanity

Komentari