Trump i londonski gradonačelnik u stalnoj netrpeljivosti: “On je hladnokrvni gubitnik…”

20

Netrpeljivost američkog predsjednika Donalda Trumpa prema londonskom gradonačelniku Sadiqu Khanu počela je i prije nego je pristigao u Veliku Britaniju, gdje ostaje tri dana. Još prije nego je avion sletio, Trump je postavio dvije objave na Twitteru, u kojima s kritikom pa i uvredama spominje londonskog gradonačelnika.

U prvom postu piše da ga Khan podsjeća na “vrlo glupog i nekompetentnog gradonačelnika New Yorka, koji je također odradio užasan posao.” Usprkos tome, navodi dalje, veseli se posjetu Velikoj Britaniji. Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio na to je rekao da mu je svaka usporedba s londonskim gradonačelnikom kompliment.

U drugom postu Trump nastavlja u istom stilu. “On je hladnokrvni gubitnik koji bi se trebao usredotočiti na kriminal u Londonu, ne ja…” -stoji u objavi.

Glasnogovornik gradonačelnika Khana rekao je da takve djetinjaste uvrede nisu za jednog predsjednika SAD-a. Dodao je da je Khan predstavlja vrijednosti Londona i Velike Britanije, dok je Trump primjer rastuće prijetnje u svijetu.

Neslaganja između američkog predsjednika i londonskog gradonačelnika sežu još u prošlost. Trump je 2016. godine izazvao Khana na IQ testiranje nakon što je gradonačelnik rekao da su sramotne Trumpove zabrane ulaska imigranata i izbjeglica iz određenih zemalja.

Trump se naljutio na Khana još kada je gradonačelnik dozvolio da leti balon “Beba Trump”. Dva mjeseca poslije Khan je dopustio da leti i balon njega u žutom bikiniju te se našalio: “Ne znam baš je li žuta moja boja.”

Komentari