Trčanje zaboravljenim dijelom Rijeke

42

Još jedan otvoreni trening organizirali su članovi Sportsko rekreativne udruge Torpedo Runners proteklog vikenda. Za razliku od prijašnjih održanih u Kastavskoj šumi, ovog se puta trčalo u “zaboravljenom” centru grada. Naime, u okviru projekta Mjesni odbor Hartera = kvARTera organiziran je Torpedo Hartera Run čime su riječki trkači dali potporu zajednici Mjesni odbor Hartera čiji je cilj građanima ukazati na njihovu ideju da prostor tvornice papira Hartera i područja Vodovodne i Ružićeve ulice preobraze u buduće društveno-kulturno središte ovog dijela Rijeke.

Tako se u nedjeljno jutro trčalo ili pak trčalo i hodalo od mosta Marganovo pa Ružićevom i Vodovodnom ulicom što je bila odlična prilika za rekreaciju u centru grada uz atraktivno (nabujalo) izdanje Rječine i zanimljive stare ulice Rijeke koje krase zanimljivi murali.

Torpedo Hartera Run _ prostor Hartere

I dok je trkačka grupa predvođena aktualnom hrvatskom prvakinjom u trailu Ingrid Nikolesić napravila dva kruga ovim područjem te pretrčala oko 5 kilometara, trkačko-hodačka grupa Harteru i okolne ulice prošla u jednom krugu duljine oko 2,5 kilometara.

Kako je i ubičajeno, i ovoga puta nije izostala okrijepa za sve sudionike treninga među kojima je bilo i cijelih obitelji, ali i poneka iznenađenja te prilika da se pomogne i onima koji nisu u mogućnosti nedjeljna jutra provesti aktivno.

Torpedo Hartera Run_most Spajalica

Naime, Torpedo Runnersi odazvali su se pozivu Sportsko rekreacijskog kluba Rika te u sklopu ovog otvorenog treninga organizirali i prikupljanje financijskih sredstava za liječenje Maura Baraka, 12-godišnjeg dječaka kojemu je već u 4. godini života dijagnosticirana teška i rijetka bolest zbog koje mu ne okoštava potkoljenica.

Prikupljeno je 1.400 kuna, a svi su sudionici treninga na poklon dobili Torpedo Hartera Run višenamjensku traku (buff) te tiskanu mapu “Kvarterski rječnik” kojim zajednica MO Hartera sugerira što obići na ovom poviješću i umjetnošću bogatom području.

Torpedo Hartera Run_sudionici na mostu Marganovo

Bilo je ovo prvo sportsko događanje u Harteri kojem se priključio i Urban Hartera Climbing Crew odnosno penjači Silvio Kezele i Zoran Doričić, vodiči Planinarskog društva Kamenjak, koji su tijekom karantenskih dana došli na ideju penjanja zidovima na području Hartere. Nakon trčanja ovaj je penjački dvojac svim zainteresiranima omogućio i penjačko iskustvo što su podjednako dobro prihvatila i djeca i odrasli.

Torpedo Hartera Run_Urban Hartera Climbing Crew

Torpedo Runnersi nastali su nakon uspješno završene Adidasove škole trčanja generacije 2014. u trajanju od 8 mjeseci, istrčanog prvog polumaratona te zimske sezone trčanja 2014/2015. Budući da se većina polaznika odlučila nastaviti baviti trčanjem, odlučili su osnovati grupu koja će promovirati trčanje, rekreativno bavljenje sportom i očuvanje zdravlja. Grupa je otvorenog tipa, pa joj se s vremenom pridruživalo sve više članova što je generirali i sve više ideja. A kako bi ih mogli realizirati, ova je neformalna grupa trkača krajem 2019. godine prerasla u Sportsko rekreativnu udrugu Torpedo Runners koja broji više od 100 članova. Treninzi Torpedo Runnersa održavaju se tri puta tjedno prema detaljno osmišljenom planu i programu rada, s ciljem da svaki pojedinac bude što je bolje moguće pripremljen za određenu utrku.

Komentari