Tisuće žena prosvjeduje protiv Trumpa u SAD-u

20

Tisuće žena okupilo se u glavnom gradu SAD-a – Washingtonu, DC i drugim gradovima diljem zemlje kako bi prosvjedovale protiv nove kandidatkinje za vrhovni sud predsjednika Donalda Trumpa i pozvale na njegov poraz na izborima 3. studenog.

Subotnji skupovi, za koje su organizatori rekli da se održavaju u svih 50 država, nadahnuti su prvim Maršem žena u Washingtonu, DC, golemom skupu protiv Trumpa održanom dan nakon njegove inauguracije 2017. godine.

Obraćajući se mnoštvu okupljenom na Freedom Plaza u glavnom gradu SAD-a, Rachel O’Leary Carmona, izvršna direktorica Ženskog marša, pozvala je žene da se suprotstave Trumpu na predstojećim izborima. “Kad se okupimo, kad izađemo na ulice, kad glasamo, žene su najmoćnija politička sila u Americi i Donald Trump ne može učiniti ništa da nas zaustavi ”, rekla je. Ženski marš je također odao počast preminuloj sutkinji Vrhovnog suda, Ruth Bader Ginsburg, dok se prosvjedovalo zbog Trumpovog izbora konzervativne sutkinje Amy Coney Barrett koja će je zamijeniti. Podsjetimo, Ginsburg je umrla 18. rujna.

Američki pravosudni odbor zakazao je 22. listopada glasovanje o nominaciji Barrett zbog prigovora demokrata da se postupak potvrde približava predsjedničkim izborima 3. studenog. Demonstranti na Ženskom maršu rekli su da su ljutiti što se čini da su republikanci spremni potvrditi nominaciju Barrett tako blizu izbornog dana nakon što su odbili krenuti prema naprijed. “Činjenica je da smo moćni i da se boje”, rekla je Sonja Spoo, direktorica kampanja za reproduktivna prava u UltraViolet-u, feminističkoj zagovaračkoj skupini: “Oni su na konopcima i oni to znaju, a mi ćemo upravo zadati udarac.”

U Washingtonu, DC, prosvjednici su marširali gradskim središtem do stepenica Vrhovnog suda. Većina je nosila zaštitne maske, a neki su bili odjeveni kao Ginsburg u crne haljine s bijelim čipkastim ovratnicima. “Glasajte za budućnost svoje kćeri”, glasila je jedna poruka u moru znakova koje su nosili demonstranti. “Borite se poput djevojke”, poručivao je drugi.

Socijalno distancirani marš održan je na Sveučilištu Cornell u Ithaci u New Yorku, ispred studentskog doma u kojem je Bader Ginsburg živjela kao studentica preddiplomskog studija. “Mi se ne slažemo”, poručivao je kartonski znak koji je nosila mlada žena u crvenoj maski s malim portretima Bader Ginsburg. Ljudi u maskama okupili su se mirno pod sunčanim nebom na stepenicama gradske vijećnice u Portlandu u državi Oregon kako bi pjevali i slušali govornike. Jedan je govornik pozvao na rasnu pravdu i kraj policijskoj brutalnosti.

U međuvremenu, konzervativna ženska skupina, Nezavisni ženski forum, kazala je da u subotu u glavnom gradu SAD-a organizira kontraprotest pod sloganom “S njom sam”, kako bi pokazala podršku Barrett. „Ženski marš leti pod zastavom feminizma, ali zaista ne promiče jednakost ili mogućnosti za žene. Zbog toga se ove takozvane ‘feministice’ bore protiv visokokvalificirane kandidatkinje za Vrhovni sud ”, rekla je grupa na svojoj web stranici.

Izvor: Aljazeera

Komentari