„The Cindy Sherman Effect“ – Intrigantna izložba u Beču

Od 29. siječnja do 21. lipnja 2020. u bečkom će Kunstforumu biti izloženo 80 eksponata o identitetu i njegovoj transformaciji u suvremenoj umjetnosti

161

U današnjem suvremenom društvu nove su tehnologije poput interneta, genetičkog inženjerstva i kloniranja pokrenule raspravu o pojmu identiteta. Upravo tom tematikom − što zapravo čini naš identitet i kako se on može mijenjati – još se od 80-ih godina prošloga stoljeća bavi američka fotografkinja i filmska redateljica Cindy Sherman. Svi zainteresirani posjetitelji njezino stvaralaštvo sada mogu iskusiti iz prve ruke u bečkom Kunstforumu gdje je 29. siječnja 2020. otvorena izložba „The Cindy Sherman Effect. Identitet i transformacija u suvremenoj umjetnosti“.

Izložba u bečkom Kunstforumu otvorena je do 21. lipnja 2020. © Nilo Klotz

Likovi koje Sherman tematizira u svojim umjetničkim djelima odraz su suvremene kulture u kojoj dominiraju self-made zvijezde, reality emisije i samodopadnost na društvenim mrežama. Prikazujući takve identitete – koji često zapravo proizlaze iz samih fotografija i filmova – ova umjetnica dokazuje da je identitet danas više no ikad stvar izbora te da ga se po želji može mijenjati. No, s obzirom na to da je on još uvijek pod utjecajem društvenih normi, ovom se izložbom otvaraju zanimljiva pitanja o kulturnim, rodno specifičnim i seksualnim stereotipima te o konstrukciji i fikciji identiteta.

Cindy Sherman, Untitled #93, 1981 © Courtesy of the artist and Metro Pictures, New York

Uz naglasak na Shermanino stvaralaštvo, u kojem ona kroz prizore iz svijeta televizije, filma, časopisa i interneta na kritičan i često provokativan način propitkuje pojam identiteta, ova izložba također prikazuje djela dvadesetak suvremenih umjetnica i umjetnika. Njezina glavna tema zapravo su perspektive koje je Cindy Sherman kroz svoj poseban pristup demaskiranja otvorila mlađim generacijama umjetnika koji su s umjetničkog, društvenog i političkog gledišta nastavili propitkivati definiciju identiteta danas.

Izložena su i djela dvadesetak suvremenih umjetnica i umjetnika © Nilo Klotz
Izložena su i djela dvadesetak suvremenih umjetnica i umjetnika © Nilo Klotz

Ova jedinstvena izložba, koja obuhvaća približno 80 eksponata, otvorena je do 21. lipnja 2020.

Komentari