Talijanski ledenjak postaje ružičast, a to nije dobra vijest

48

Ledenjak u Italiji postaje ružičast zbog algi što će kao posljedicu imati brže otapanje leda, kaže znanstvenik koji proučava taj fenomen. Ružičasti snijeg pojavio se na ledenjaku Presena u sjevernoj Italiji, rekao je u ponedjeljak istraživač Biagio Di Mauro, s Instituta za polarne znanosti pri talijanskom nacionalnom istraživačkom vijeću.

Kada je Di Mauro u subotu otišao na ledenjak kako bi istražio, “postao je prilično impresioniran procvatom snježne alge“, rekao je. Za CNN kaže kako vjeruje da je alga pod nazivom Chlamydomonas nivalis odgovorna za promjenu boje. Ovog proljeća i ljeta vidjeli smo niske snježne padaline i visoke atmosferske temperature, rekao je Di Mauro, dodavši: “Ovo stvara savršeno okruženje za rast algi.” Cvjetanje algi je loša vijest za ‘zdravlje’ ledenjaka jer tamniji snijeg apsorbira više energije, što znači da se topi brže. “Sigurno je loše za ledenjak”, rekao je Di Mauro.

Ovaj fenomen posebno je čest ove godine, rekao je Di Mauro, koji ga planira detaljnije proučiti kako bi se utvrdila koncentracija algi i preslikala cvjetanja pomoću satelitskih podataka. Di Mauro je prije proučavao ledenjak Morteratsch u Švicarskoj, gdje je alga zvana Ancylonema nordenskioeldii led pretvorila u ljubičastu boju. Ova alga je pronađena i na jugozapadnom Grenlandu, kao i u Andama i na Himalaji. Ledenjaci širom svijeta se tope kao posljedica klimatskih promjena. U listopadu 2019. godine otkriveno je da su ledenjaci u Švicarskoj smanjeni za 10% u posljednjih pet godina, što stopa nikada ranije nije zabilježena u više od jednog stoljeća promatranja. Na Antarktiku se divovski ledenjak Denman u posljednje 22 godine povukao gotovo tri milje, prema rezultatima istraživanja objavljenom u ožujku. Ako se potpuno otopi, razina mora porast će gotovo pet stopa, rekli su istraživači.

Izvor: CNN

Komentari