Tajani reterirao! “Žao mi je ako je značenje mojih riječi pogrešno shvaćeno”!

38
tajani 2

Moje izjave ni na koji način ne znače teritorijalne pretenzije. Govorio sam o Istranima i Dalmatincima koji govore talijanski, a čiji su mnogi sinovi i unuci bili prisutni na svečanosti. Talijanski, hrvatski i slovenski narodi i države povezani su jakim vezama i žao mi je ako je značenje mojih riječi pogrešno shvaćeno. Nisam nikoga namjeravao uvrijediti, želio sam poslati poruku mira svima da se ono što se tada dogodilo nikada više ne ponovi“, rekao je Antonio Tajani na početku plenarne sjednice Europskog parlamenta pokušavši poraviti štetu koju je izazvao govorom na svečanosti obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi u Bazovici kod Trsta.

Svoj skandalozni govor zaključio je riječima “Živjela talijanska Istra i talijanska Dalmacija!“.

Premijer Plenković osudio je Tajanijevu izjavu dodavši kako se Vlada i HDZ tome najoštrije protive. Predsjednika Europskog parlamenta Plenković je i osobno nazvao te mu rekao što misli o njegovoj izjavi.

Moram priznati da ovako nešto nisam očekivao, ja i gospodin Tajani imali smo kvalitetan odnos svih ovih šest godina koliko ga poznajem, nikada dosada nisam čuo da je ičim dao naslutiti ovako nešto, nije bilo ni najmanjih indicija ovakvog stava. Ne želim ga opravdavati, izjavio je između ostalog hrvatski premijer, napominjući da iako je Tajani izjavu dao na skupu potomaka žrtava izbjeglih Talijana i onih koji su završili u fojbama, to ga ne može ‘ekskulpirati od formulacija koje su svima u Vladi, HDZ-u i meni osobno neprihvatljive“, kazao je premijer.

Krajnje neprijmeren istup predsjednika Europskog parlamenta osudila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Povijesni revizionizam i iredentizam apsolutno su neprihvatljivi. Temelji EU i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja povijesti i posezanje za hrvatskim teritorijem“, objavila je predsjednica na Twitteru.

Komentari